11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 24. новембар 2011.

Американци граде највећи Теслин калем

Како би открили на који начин муња преноси електричну енергију, тим америчких научника планира да сагради највећи Теслин калем на свету. Машина за производњу вештачких муња биће висока 10 спратова, а њена изградња коштаће 348.000 долара.

Тим америчких инжењера планира да сагради највећи Теслин калем на свету који ће производити на стотине метара дугачке електричне муње.





Градња највећег Теслиног калема замисао је америчког инжењера Грега Леиха који каже да ће машина за производњу вештачких муња бити висока 10 спратова, а њена изградња коштаће 348.000 долара.
Планирано је да Теслин калем буде саграђен у Сан Франциску, а потом да буде транспортован у Неваду.
Поред тога што ће то бити занимљиво за посматраче, Леих и његов тим размишљали су и о кључној ствари тог научног пројекта – откривање како муња може да преноси електричну енергију.
„Муња користи десетину снаге електричне енергије да пренесе струју кроз ваздух. Она је и дан-данас велика загонетка за стручњаке", изјавио је Леих.
Приликом изградње и покретања система, тим стручњака ће морати да обрати посебну пажњу и на безбедност због јачине и величине муња које ће калем производити.
„Надамо се да ће ово бити научни експеримент који ће људи доћи да погледају и који ће сигурно инспирисати многе да обрате више пажње на свој универзум", рекао је Леих.

Нема коментара:

Постави коментар