11111111111111

Претражи овај блог

субота, 18. новембар 2023.

Италија рекла не вештачком месу: Законом забрањена храна из лабораторије

Италија рекла не вештачком месу: Законом забрањена храна из лабораторије

Синтетичка храна не гарантује квалитет, здравље нити културу и еногастрономску традицију наше земље, поручио је италијански министар пољопривреде, хране и шумарства Франческо Лолобриђида.

Италијански парламент усвојио је закон о забрани производње и продаје синтетичке хране за људе и за животиње, чиме је Италија постала прва земља ЕУ која је увела такву забрану.

Иницијативу за усвајање овог закона преузео је министар пољопривреде, хране и шумарства Франческо Лолобриђида, док је законодавну иницијативу поднело италијанско удружење пољопривредних произвођача "Колдирети", које је спровело информативну кампању и прикупило више од два милиона потписа подршке овом закону.

"Синтетичка храна не гарантује квалитет, здравље нити културу и еногастрономску традицију наше земље. Тиме бисмо ризиковали и већу незапосленост јер би се та храна производила тамо где радна снага кошта мање у друштву у коме би богати јели здраву храну, а сиромашни не", објашњава министар Лолобриђида.

Истог мишљења је и италијански министар здравља Орацио Скилачи, који је рекао да забрана производње се базира на предострожности јер до данас не постоје јасни подаци о томе какве ефекте би оваква храна имала по људски организам.

"На првом месту је здравље грађана као и очување наше кулинарске традиције која се базира на медитеранској дијети", нагласио је Скилачи.

Закон су подржали представници владајуће коалиције, док су посланици опозиционе Демократске странке били уздржани, а против је гласао "Покрет 5 звездица" и Зелена левица.

Према усвојеном закону, забрањено је производити и стављати у промет храну и храну за животиње произведене и добијене од лабораторијски произведених ћелијских култура или ткива кичмењака. Они који прекрше ово правило биће кажњени новчано од 10.000 до 60.000 евра.

Ако велико предузеће прекрши закон, мораће да се опрости од 10 одсто свог годишњег промета, а произведени производи ће бити заплењени.

 „Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi     

#храна, #месо, #здравље, #италија, #hrana, #meso, #zdravlje, #italija,  

Извор: РТ.рс

Нема коментара:

Постави коментар