11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 11. септембар 2023.

„Не дигиталном ропству“: Протест у Атини због нових личних карата, приведене 32 особе /фото/

„Не дигиталном ропству“: Протест у Атини због нових личних карата, приведене 32 особе /фото/

Неколико хиљада Грка протестовало је у Атини због одлуке грчке владе да уведе нове личне карте, које су усклађене са ширим стандардима ЕУ и које ће постати обавезне од 2026. године. Током протеста приведене су 32 особе, јављају грчки медији.

„Не дигиталном електронском ропству“, један је од слогана који је могао да се види на протесту одржаном у недељу на тргу Синтагма.  

После протеста, демонстранти су носећи иконе, Нови завет, заставе, транспаренте и крстове, прошетали улицама Атине, преноси „Прототема“.

Према наводима полиције, на протесту се окупило 2.500 људи, јавио је АФП.

Демонстранти су незадовољни јер нове личне карте имају чипове, због чега сматрају да им може бити нарушена приватност и тврде да ће власти моћи да прецизно одреде локацију грађана.

Премијер Киријакос Мицотакис је демантовао те наводе, додајући да личне карте неће „садржати чипове, камере или уређаје за прислушкивање“.

Овим поводом огласио се и грчки министар за заштиту грађана Јанис Ојконому који је поручио да нове личне карте немају ништа страно, антихришћанско или демонско.

Како је планирано, личне карте које ће моћи машински да се очитавају, почеће да се издају од 25. септембра, а досадашње неће више важити после 3. августа 2026.

 

Спутњик

„Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi  

#грчка, #иконе, #личнекарте, #атина, #gcka, #ikone, #licnekarte, #atina,


Нема коментара:

Постави коментар