11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 27. август 2023.

Тренутак истине: Патријарх Порфирије одржао лекцију Лондону, пoдигао лествицу политичарима у Србији

Тренутак истине: Патријарх Порфирије одржао лекцију Лондону, пoдигао лествицу политичарима у Србији

У великој гужви светских политичких догађаја који потресају планету, и окупационих западних иницијатива у региону, помало је испод радара прошла вест да је патријарх Порфирије угостио протекле недеље новоизабраног амбасадора Велике Британије у Београду Едварда Фергусона.

 Само на први поглед то може да изгледа као протоколарна информација са једног куртоазног сусрета али у ствари, кратко саопштење СПЦ после тог срдачног састанка представља бриљантан и атипичан пример државотворне дипломатске праксе новијег доба.

У чему је његова снага?

Најпре, у концизном саопштењу СПЦ, наводи се да је патријарх амбасадору Фергусону пожелео добродошлицу и успех у раду на унапређењу односа Србије и Велике Британије, као и два народа у целини. Како налаже и ред.

Потом, домаћински, прво се истиче да је Његова екселенција Фергусон говорио о ставовима своје државе у вези са „различитим актуелним питањима“ (без њиховог набрајања, а и зашто би се они апострофирали када су већ свима познати).

Тренутак истине

А онда креће тренутак истине. Место у коме патријарх Порфирије показује да је духовни стуб српског народа у овом вихорном времену и да он у разговорима са великим силама нема право на дипломатско политичарење, двоструке игре и поруке између редова.

Великодостојник Српске Православне Цркве новом госту из Лондона рекао је директно у очи:

„На Косову и Метохији има довољно места за живот и Срба и Албанаца, али су Косово и Метохија неодвојиви део државе Србије и имају немерљиви духовно-историјски значај за православни српски народ“.

Представнику западне силе која је деценијски промотер независног Косова, која свакодневно ради на стварању војске те лажне државе и жмури на протеривање и прогон Срба, једноставно и разложно је саопштио да су им сви ти послови узалудни.

И то није све.

Патријарх је подсетио госта из Лондона на сумануте поруке председнице Одбора за спољну политику британског парламента Алише Кернс која је јавно оптужила СПЦ да учествује у шверцовању оружја из Србије на Косово.

У преводу на језик саопштења СПЦ каже се:

„С тим у вези, патријарх је оценио да очувању мира не доприносе неутемељене изјаве које су о Српској Православној Цркви дале одређене личности из политичког живота Велике Британије“.

Тако се разговара са Великима

Тачно је да патријарх није политичар и да он не мора да избацује некада и испразне фразе, да дрибла на петопарцу, хода по жици, управља бродом кроз клисуре и игра топло-хладно да би бранио државне интересе Србије.

Истина је да патријарх, да би служио српском роду, иако разговара са свима, нема ту обавезу да одлази чак и на скупове чије поруке нису увек и обавезно у складу са националним интересима земље.

Сигурно је да патријарху није у опису посла да политички прагматично једнима прича једно, а другима друго и да свака страна од њега чује најпре оно што жели.

То нек раде лидери, званичници и дипломате ако и када баш морају.

Али, и они би могли да послушају од поглавара Цркве како би понекад требало да се излази у јавност после разговара са представницима великих сила.

Бар за почетак, нек кажу својим најближим сарадницима да прецизно прочитају саопштење СПЦ са састанка патријарха Порфирија и Едварда Фергусона.

/Спутњик/ 

Оргинално саопштење СПЦ са састанка амасадора Велике Британије:

ПРИЈЕМ НОВОИМЕНОВАНОГ АМБАСАДОРА ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ


 

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је данас у Патријаршијском двору у Београду, Његову Екселенцију Едварда Фергусона, новоименованог амбасадора Велике Британије у Београду.

Светејши Патријарх је амасадору Фергусону пожелео добродошлицу и успех у раду на унапређењу односа Србије и Велике Британије, као и два народа у целини.

Амбасадор Фергусон је говорио о ставовима његове државе у вези са различитим актуелним питањима. Његова Светост Патријарх г. Порфирије је нагласио да су он лично и Српска Православна Црква у целини и без остатка посвећени очувања мира међу свим народима, нарочито у Босни и Херцеговини и на Косову и Метохији. Патријарх је и ову прилику искористио да понови свима добро познати став Српске Православне Цркве да на Косову и Метохији има довољно места за живот и Срба и Албанаца, али да су Косово и Метохија неодвојиви део државе Србије и имају немерљиви духовно-историјски значај за православни српски народ. С тим у вези оценио је да очувању мира не доприносе неутемељене изјаве које су о Српској Православној Цркви дале одређене личности из политичког живота Велике Британије.

Светејши Патријарх је као лепу успомену примио поклон г. Фергусона, заједничку фотографију са Његовим Величанством краљем Чарлсом III насталу 2016. године у манастиру Ковиљу.

„Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi     

Извор: СПЦ

#патријархпорфирије, #спц, #великабританија, #амбасадор, #порфирије, #patrijarhporfirije, #porfirije, #spc, #velikabritanija, #ambasador, 

 

Нема коментара:

Постави коментар