11111111111111

Претражи овај блог

субота, 3. јун 2023.

Шта се дешава са нашим телом када престанемо да вежбамо

Постоји више разлога зашто појединац може запоставити фитнес рутину: нове обавезе или животни распоред који не пружа довољно времена за вежбање, повреда која захтева паузу, дугачко путовање или прескакање тренинга због недостатка воље/мотивације... Без обзира на повод, доћи ће до одређених промена у кондицији, мишићној маси, тежини, крвном притиску ... Осим физичких промена, ово може утицати и на ментално здравље.

Промене у телу након недостатка физичке активности, чак иако је претходно постојала редовна рутина, могу постати веома видљиве (губитак мишићне масе, гојење...). Када прође неколико месеци или чак година без тренинга, појављују се озбиљније промене, а фактори који могу утицати на њих су: године, генерално здравствено стање и ниво кондиције појединца. 

Иако се реакција тела може разликовати од одобе до особе, многи стручњаци издвајају следећих неколико промена у изгледу и здрављу тела, али и ума:

Погоршање менталног здравља

Вежбање није корисно само за физичко, већ и за ментално здравље. Вежбање ослобађа допамин, серотонин и ендорфин у мозгу, који су заслужни за побољшање расположења, смањење умора... Када особа престане да вежба, може осетити већу раздражљивост у току дана, а свакодневни стресови и изазови постају све "тежи".

Такође, фитнес навике представљају врсту самопоштовања, јер се активно бринемо о себи и посвећујемо време у циљу побољшања свог здравља и изгледа. Када такву навику обуставимо, са њом нестаје и претходно самопоуздање које је доносила, што може имати негативне последице на ментално здравље. Једна студија са Универзитета Аделејда је показала да се симптоми депресије могу појавити након само три дана без физичке активности.

Гојење, губитак кондиције и мишића

Вероватно једна од најочигледнијих последица је губитак мишићне масе, повишена количина масти у телу и поремећен рад метаболизма. Више се не сагоревају калорије као пре, а ако се исхрана не коригује према томе, конзумирање исте количине хране као током периода вежбања може довести до гојазности, јер се храна не користи за грађење мишића, већ накупљање масти. Због тога је неопходно да, ако тренутно није могуће тренирати као пре, направити нови режим исхране, јер топљење масти и метаболизам не функционишу као пре.

Осим промене у физичком изгледу, долази и до постепеног погоршања кондиције. Пењање уз степенице, трчање за превозом, плесање, дугачке шетње и сл. могу постати већи изазови него пре. Осећај немоћи може бити велика демотивација за поновно успостављање навика вежбања, тако да је важно запамтити да се погошрана кондиција увек може исправити. 

Крвни притисак

Тренинг се често препоручује за људе који пате од хипертензије, зато што редовна физичка активност помаже у регулисању крвног притиска. Наравно, то не значи да особа која је престала вежбати одједном може добити озбиљне проблеме са крвним притиском, поготово ако их преходно није имала. Ипак, они који су изложени таквом ризику би требало да буду опрезни и консултовати се са лекаром када дође до запостављања фитнес навике.

Шећер у крви

Углавном, ниво глукозе у крви се повиси одмах након што једемо, па се спусти када мишићи и друга ткива искористе шећер који је потребан за енергију током тренинга. Када се тренирање запостави, ниво глукозе у крви може остати повишен. Студија објављена у једном медицинско-спортском журналу из 2012. године је доказано да само три дана без вежбања могу проузроковати повишен ниво шећера у крви, чак и код младих, здравих особа.

Шта учинити да би се негативне последице избегле

Избегавање промена у телу може бити тешко, али није немогуће. Чак и "најблажа" врста физичке активности може бити веома корисна за здравље и стручњаци увек саветују да је боље радити било шта, само не потпуно запустити вежбање.

Шетња до посла, пењање уз степенице уместо коришћење лифта, вожња бициклом, игра с децом, благо истезање, плес и сличне активности могу бити добре алтернативе. Да би се поново успоставила добра рутина, важно је пронаћи време које ће бити посвећено тренингу. Није потребно радити вежбе истим интезитетом као пре, поготово ако је пауза настала због повреде. Стрпљење, упорност и дисциплина су најважнији, па ће резултати сигурно доћи, исто као и пре.

„Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi       

 

#вежбање, #фитнес, #пешачење, #трчање, #спорт, #vezbanje, #fitnes, #pesacenje, #trcanje, #sport,  

Нема коментара:

Постави коментар