11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 5. јун 2023.

„Звечан је вечан“: Срби се окупили испред општине, придружили им се и мали матуранти /фото/

„Звечан је вечан“: Срби се окупили испред општине, придружили им се и мали матуранти /фото/

У Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку, испред зграда локалне самоуправе, Срби се и даље окупљају, тражећи да припадници полиције напусте општинске зграде у које су насилно ушли, уводећи албанске градоначелнике. Испред зграде општине у Звечану дошли су и мали матуранти са транспарентом на коме је писало — „Звечан је вечан“.

У све три општине припаднике полиције и зграде општина, обезбеђују припадници Кфора, а између њих и грађана је бодљикава жица.

Матуранти основне школе „Вук Караџић“ у Звечану организовали су, поводом краја школске године, дефиле градским улицама.

Они су, носећи матурске мајице и заставе Србије, стигли и до зграде општине где су рецитовали стихове наших познатих писаца.

Потом су раширили и транспарент са натписом „Звечан је вечан“.

Срби окупљени код Општине Звечан

Запослени у Општини Звечан су и овог јутра, на почетку нове радне седмице, потписима код бодљикаве жице испред војника Кфора потврдили да су дошли на посао, иако им је већ другу седмицу онемогућен приступ канцеларијама у општинама које су заузели специјалци тзв. косовске полиције.

У Звечану је ноћ протекла мирно, а како наводи РТС, већи број грађана почео је да пристиже на протесте нешто пре седам часова.

Припадници Кфора и бодљикава жица код Општине Звечан

Срби истрајавају на захтевима да албански председници општина не улазе у службене објекте, да их напусте и специјалци полиције и да буду ослобођени ухапшени Радош Петровић и Душан Обреновић.

Апелом за мир, више од 160 интелектуалаца — Срба из свих крајева Косова и Метохије, обратило се међународној заједници да хитним мерама заустави даљу ескалацију насиља и створи услове за мир.

Како би се смирила ситуација, Европска унија и САД од Приштине траже одржавање нових избора, учешће Срба на њима и формирање Заједнице српских општина.

Такође, Бела кућа је позвала Београд да повуче оружане снаге које су распоређене у близини административне линије и да спусти ниво борбене готовости, а Приштину да омогући новоизабраним председницима општина да обављају своје дужности са алтернативних локација и да повуче полицијске снаге из општинских зграда.

Извор: Спутњик

„Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi      

#косовоиметохија, #космет, #НАТО, #Кфор, #шиптари, #албанци, #србија , #kosovoimetohija, #kosmet, #NATO, #Kfor, #siptari, #albanci, #srbija,

Нема коментара:

Постави коментар