11111111111111

Претражи овај блог

петак, 10. фебруар 2023.

Више од 21.000 погинулих, скоро 80.000 повређених у Турској и Сирији

Више од 21.000 погинулих, скоро 80.000 повређених у Турској и Сирији

 Погођено је можда и до 23 милиона људи међу којима пет милиона из рањивих група, саопштила СЗО

Више од 21.000 погинулих и најмање 78.124 повређених нови је биланс жртава разорних потреса који су у понедељак погодили Турску и Сирију, саопштиле су тамошње власти, преноси Си-Ен-Ен.

Спасиоци бију битку са временом да извуку преживеле из рушевина, а додатну опасност представљају ниске зимске температуре.

Власти кажу да се срушило око 6.500 зграда у Турској, а бројне су оштећене у зони потреса којом је обухваћено око 13 милиона људи.

Погођено је можда и до 23 милиона људи међу којима пет милиона из рањивих група, оценила је Светска здравствена организација која страхује од велике здравствене кризе, нарочито због ширења колере у Сирији.

Стотине хиљада људи постали су бескућници усред зиме.

У међувремену, источни део Турске јутрос је погодио још један земљотрес, јачине пет степени на Рихтеровој скали.

Епицентар је био на 11 километара од Малатије, на дубини од два километара.

Грчка послала хуманитарну помоћ Турској

Грчка је послала Турској хиљаде шатора, кревета и ћебади у оквиру хуманитарне помоћи након земљотреса.

Атина планира да обезбеди укупно 80 тона хуманитарне помоцћи која би укључивала и медицинску помоћ, саопштило је Министарство цивилне заштите Грчке.

Део помоћи већ је јуче стигао у Турску, а очекује се да ће остатак бити испоручен данас до краја дана, преноси Ројтерс.

"Послали смо лекове, медицинску и основну хуманитарну помоћ, како би барем мало ублажили бол људи погођених земљотресом", рекао је министар цивилне заштите Грчке Христос Стилијанидес, који је на аеродрому испратио помоћ у Адану.

Грчка и Турска су деценијама у сукобу због низа нерешених питања, од територијалних права у Егејском мору до етнички подељеног Кипра и миграција.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис позвао је у понедељак турског председника Реџепа Тајипа Ердогана како би изразио саучешће због изгубљених живота.

Долазећи на састанак лидера ЕУ у четвртак у Бриселу, Мицотакис је рекао да ће Грчка бити на челу иницијативе широм ЕУ и домаћин донаторске конференције у Бриселу, која ће имати за циљ обезбеђивање додатне помоћи за обнову области разорених земљотресом.

Грчке власти саопштиле су раније да су грчки тимови извукли петоро преживелих из рушевина у турском граду Хатају.

Локалне власти широм Грчке такође организују акције прикупљања основних средстава помоћи која ће бити послата турском народу.

#земљотре, #турска, #сирија, #zemljotres, #turska, #sirija,

Извор: РТ балкан

Нема коментара:

Постави коментар