11111111111111

Претражи овај блог

петак, 30. децембар 2022.

Уклоњене готово све барикаде, Јариње и Брњак отворени за саобраћај

Уклоњене готово све барикаде, Јариње и Брњак отворени за саобраћај
Јариње
 

Срби на северу Косова и Метохије од 10. децембра су били на барикадама, а уклањање је почело јуче.

Сви главни путни правци на северу Косова и Метохије јутрос су проходни јер су јуче поподне и синоћ уклоњене готово све барикаде на магистралним путевима у овом подручју, јавља извештач РТ Балкан.

Аминистративни прелази Јариње и Брњак отворени су за саобраћај. 

Ови прелази затворени су још 10. децембра када су Срби са севера КиМ поставили барикаде због хапшења Србина из Косовске Митровице Дејана Пантића. Највећа барикада на северу, у Рудару код Звечана, на магистрали Косовска Митровица-Лепосавић, уклоњена је синоћ око 18 сати, са пута је померено 15 тешких камиона и аутобуса што је трајало готово два сата.

Убрзо затим уклоњена је и барикада код Техничке школе у Северној Митровици којом је био запречен улаз у центар из правца Бошњачке махале.  Истовремено, стигле су вести да су уклоњене барикаде и у Ибарској Слатини, Лешку, Србовцу, као и у Зупчу, Варагама, Зубодолини и Газиводама код Зубиног Потока. Уклањање барикада пратио је велики број новинара, посебно албанских медија из Приштине и јужног дела Косовске Митровице.

Уклањање барикада на КиМ
 Зоран Шапоњић

Одлука о уклањању барикада уследила је након разговора Срба са КиМ са председником Србије Александром Вучићем који су му поручили да не желе да иду против своје државе.

Председник је том приликом нагласио да уклањање барикада нема везе са повратком у институције, и да су оне условљене Бриселским споразумом, који подразумева и стварање Заједнице српских општина, што Албанци нису испунили.

Срби на северу Косова и Метохије од 10. децембра су били на барикадама, а уклањање је почело јуче.

Председник је јуче донео и одлуку о укидању повишене борбене готовости Војске Србије, а након гаранција које су Срби из покрајине добили и спуштања тензија.

Извор: РТ
 
#барикаде, #ким, #косовоиметохија, #космет, #косово, #barikade, #kim, #kosovoimetohija, #kosmet, #kosovo, 

Нема коментара:

Постави коментар