11111111111111

Претражи овај блог

среда, 29. јун 2022.

КИНА ИСМЕЈАЛА СВЕТСКЕ СИЛЕ - ВИ СТЕ МАЛИ ДЕО ПОПУЛАЦИЈЕ! Никад јача подршка Русији, Пекинг твитом запалио мреже (ФОТО)

КИНА ИСМЕЈАЛА СВЕТСКЕ СИЛЕ - ВИ СТЕ МАЛИ ДЕО ПОПУЛАЦИЈЕ! Никад јача подршка Русији, Пекинг твитом запалио мреже (ФОТО)

Портпарол кинеског министарства спољних послова Џао Лиђијан објавио је у уторак слику на којој је истакао да земље Г7 заправо чине мали проценат светске популације. 

Усред веома битног састанка лидера Г7 и НАТО-а, портпарол кинеског министарства спољних послова Џао Лиђијан објавио је у уторак слику на којој је истакао да упркос томе што се називају "међународно друштво", земље Г7 заправо чине мали проценат светске популације.

На слици се виде лидери земаља Г7 поред лидера земаља БРИКС-а, слика је истакла да становништво првих износи 777 милиона, док земље БРИКС-а имају 3,2 милијарде људи.

"Дакле, следец́и пут када буду говорили о ’међународном друштву‘, знате на шта мисле…", написао је Џао, а пренео РТ.

Након самита у Немачкој, који је одржан током викенда, лидери Г7 отпутовали су у Мадрид, где се састаје НАТО алијанса предвођена САД како би израдила свој нови Стратешки концепт - документ који описује њену мисију и став према нечланицама. У свом првом ажурирању од 2010. године, документ ц́е се односити на Кину као на "изазов", а према речима генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, "да ц́е јасно ставити до знања да савезници Русију сматрају најважнијом и најдиректнијом претњом нашој безбедности", пренео је РТ.

Само неколико дана пре самита Г7, руски председник Владимир Путин, председник Кине Си Ђинпинг и лидери Бразила, Индије и Јужне Африке састали су се виртуелно на самиту земаља БРИКС-а. Група, означена акронимом састављеним од првог слова имена њених земаља чланица, укључује четири од десет највец́их светских економија и представља више од 40% становништва планете и 30% њеног БДП-а.

Ускоро би се и блок могао проширити. Аргентина и Иран су прошле недеље поднели захтев за чланство, при чему је иранско министарство спољних послова описало БРИКС као "веома креативан механизам са широким аспектима", а аргентински председник Алберто Фернандез рекао је да би платформа могла "провести план за будуц́ност који ц́е довести до бољег и праведнијег времена".

Током самита БРИКС-а прошле среде, Путин је рекао да петочлана група ради на успостављању нове глобалне резервне валуте.

(МОНДО)

 „Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi

#русија, #кина, #брикс, #г7, #rusija, #kina, #briks, #g7, 

Нема коментара:

Постави коментар