11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 20. фебруар 2022.

Упокојио се схиархимандрит Јоил (Булатовић)

Упокојио се схиархимандрит Јоил (Булатовић)
 Дана 20. фебруара 2022. године упокојио се схиархимандрит Јоил (Булатовић), игуман манастира Ћириловца.

Рођен је 20. јула 1940. године као Јошо Булатовић у селу Смрчје код Колашина. Већ на почетку рата остаје без оца Милете, па је њега и браћу кроз искушења рата сама чувала и подизала мајка Марија.

Непосредно након рата породицу је задесила трагедија која је оставила снажан печат на његов даљи живот: у једном дану су од нађене бомбе погинула три његова брата.

Након завршетка основне школе у Колашину матурирао је у беранској гимназији, а затим завршава Педагошку академију на Цетињу. Запослио се као наставник хемије у Основној школи „Вуко Јововић“ у Даниловграду, где проводи петнаестак година радног стажа до инвалидске пензије.

Од ране младости показивао је занимање за духовност и за Цркву. У недостатку искусних духовника у Црној Гори, тада духовно разореној од безбожног режима, за руковођење у црквеном животу одабрао је чувеног витовничког старца Тадеја, који је дуго година био његов духовни саветник. Након неколико посета Светој земљи крајем седамдесетих и почетком осамдесетих година прошлог века, одлучује да се посвети подвижничком животу, живећи у свету по правилима монашког аскетизма и потпуне посвећености духовности. Крајем осамдесетих година постаје активни члан духовне заједнице која се у манастиру Ћелија Пиперска формирала око блаженог спомена архимандрита Лазара, који доноси свежину светогорског монашког опита у учмалу средину, будећи је за предстојеће духовно пролеће.

Замонашен је у чин мале схиме 27. априла 1991. године. Рукоположен за јерођакона 28. јула 1991. године, а за јеромонаха 13. децембра 1991. године у манастиру Острог. Одликован звањем игумана 17. августа 2003. године, а звањем архимандрита од Митрополита црногорско-приморског др Амфилохија Радовића. 20. августа 2005. године

Од средине деведесетих започиње градњу своје задужбине – манастира Ћириловца на свом имању код Колашина. Манастир је освећен у септембру 1999. године и тада је постављен за игумана манастира. Већ наредне године се формира манастирско сестринство. Иако се манастир налази забачен у планинама и до њега води макадамски пут, стотине људи је сваког дана долазило у манастир за савет, молитву и исповијест. Митрополит Амфилохије је са још три архијереја осветио 2005. године црквицу коју је отац Јоил подигао на врху Бјеласице по имену Кључки Тавор и посветио је Преображењу Господњем, а која је рађена као верна копија срушене ловћенске цркве. Већ 2007. године освећен је и мушки манастир посвећен Богородици Јерусалимској у непосредној близини манастира Ћириловца. Свој монашки живот заокружио је примањем велике монашке схиме 2016. године, од када је примао мање народа за исповест и савет, а више се посвећивао молитви.

Упокојио се након краће болести у својој задужбини манастиру Ћириловцу, где ће бити и сахрањен.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

#схиархимандритЈоил, #Јоил, #манастирЋириловац, #shiarhimandritJoil, #Joil, #manastirCirilovac,

Нема коментара:

Постави коментар