11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 7. октобар 2021.

ПОСНИ СИР - ПОСНО МЛЕКО - ПОСНИ КРЕМ - ДА ЛИ ЈЕ ТО ПРАВИ ПОСТ?

ПОСНИ СИР - ПОСНО МЛЕКО - ПОСНИ КРЕМ - ДА ЛИ ЈЕ ТО ПРАВИ ПОСТ?

 Посни сир, посно млеко, посни крем, да ли пост уз овакве производе може бити прави пост? У последњих неколико година појавило се изобиље посне хране, тако да сада имамо,
посну сламу, сир, млеко, плазму, чоколаду, крем и друге ђаконије. Уколико неко воли одређену храну, на пример крем и сир, таква особа ће "мрсним" данима конзумирати Еурокрем и сир. У дане поста, иста особа ће конзумирати посни крем и сир. Што значи да није било одрицања од хране. Да ли је то пост или стомакоугађање? Да ли је исправно у посту конзумирати производе са ознаком "ПОСНО", а који садрже млеко, јаја и друге мрсне производе у траговима?

У погледу духовног (хришћанског) живота постоје разни ступњеви, стадијуми како у телесном узрасту тако и у духовном. Правила поста се морају прилагођавати таквим узрастима и потребама, па тако рецимо, мала деца имају потребу за постом само да би се полако учила овој важној хришћанској врлини односно подвигу, деца школског узаста морају имати ублажени пост, студенти већ нешто строжији, одрасли људи по типику , старци и болесни такође ублажено. Свети Апостол Павеле о посту каже: "Јер један верује да сме свашта јести, а који је слаб једе зеље... Који једе нека не укорава оног који не једе; и који не једе нека не осуђује оног који једе; јер га Бог прими." Зато је врло важно да свака потреба за постом, односно његовом тежином, треба да има благослов од свештеника или духовника. Оваква врста хране коју спомињеш је свакако душекорисна и слабима и јакима у вери и духовном животу, јер онај који не може да издржи строги пост узимаће храну која је блажа нпр. посни крем и сир биљног порекла. Онај пак, који је се успео на ступањ више, зна да је својим строгим постом превазишао ово олакшање. За нас је важно да не судимо о другима као што је рекао Свети Апостол Павле, већ да бринемо о себи и свом посту, а уз благолсов духовника да се успињемо за степеницу више, ако смо за то способни.

Храна на којој пише да постоји нешто у траговима, а она је посна може се у нужди користити и као посна, јер Господ не тражи од нас да будемо као фарисеји (да се држимо правила и да тражимо длаку у јајету) већ да и свој живот, своје помисли , своја дела, речи прилагодимо исхрани и посту. Наравно овде треба обратити пажњу и на количину хране која се уноси. Ко више пости, онај који поједе килограм банана и пола хлеба или онај који је попио шољу млека од соје и појео кришку црног хлеба? Пост се не састоји из математике и поређења већ из степеница узрастања, где смо раније били а где сада можемо да се успнемо, наравно, ако смо способни, а о томе процењује духовник.

Духовни одговор дао:

Протопрезвитер Милан Ристивојчевић

#пост, #поснахрана, #post, #posnahrana,


Нема коментара:

Постави коментар