11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 11. април 2021.

О. Миливој Бакић: Непрекидна молитва и пост најбоље оружје за сваку нечисту силу

О. Миливој Бакић: Непрекидна молитва и пост најбоље оружје за сваку нечисту силу

Непрекидна молитва и пост најбоље су оружје за сваку нечисту силу, ријечи су Господа Исуса Христа на које нас на данашњој Светој литургији у цркви Светог Николе у Котору подсјећа јереј Миливој Бакић

„Данас смо чули у Светом Јеванђељу о догађају када апостоли нису могли да исцијеле момка којега је опсједнуо демон. Господ га исцјељује, а касније, на питање апостола како они нису успјели у томе, Госпд им објашњава ријечима, да се овај род изгони само постом и молитвом. 

Не чита се случајно ово Јеванђеље баш данас и баш у току Великог поста. 

Данашње Јеванђеље нас поучава какву то моћ заправо имају пост и молитва. 

Господ нам је показао да су непрекидна молитва и пост најбоље оружје за сваку нечисту силу, и да те двије ствари требају да буду саставни дио нашега живота.

Читав Велики пост је прожет оваквим и сличним поукама и савјетима, па смо тако прошле и претпрошле недеље имали Јеванђеља која су нас поучавала о вјери и оштетности гријеха. Ријеч је о догађајима гдје је Господ исцијелио хромог и губавог.

Први се трудио да дође до Господа, пошто је била гужва, те су га убацили преко крова, што указује на вјеру и труд његов. Други је рекао да вјерује у Господа и да може да га исцијели ако то жели, што такође указује на велику вјеру. О штетности гријеха нам говори то, што је Господ током исцјељивања болесника рекао да им се опраштају грјехови њихови.

Исто тако, свака седмица и свака припремна седмица указују нам на неке врлине и савјете а то су: скромност, покајање, исихазам, како да славимо Бога и како да се отворимо Богу. Као и све претходне седмице, тако и ова седмица упућује и учи. Упућује на врлине и учи како да се боримо и на крају задобијемо Царство Божје.

Ова недеља посвећена је светом Јовану Лествичнику. Он је своје духовно искуство преточио у дјело које се зове „Љествица“.  Уз помоћ овога дјела, нама је кристално јасно шта треба да радимо, како да се понашамо, како да се боримо и како да задобијемо Царство Божје.

У својих 30 поука, он нам је показао суштину овога поста, али и суштину живота.

Старајући се да извршавамо све савјете, почевши од припремних седмица, па до данашње поуке јеванђелске и поука светог Јована Лествичника, ми се у ствари пењемо уз љествице и ближи смо Богу, што је и суштина свих нас хришћана. Свети Јован описује разне врлине, као што су кротост и молитва, чиме смо за сваку од тих врлина за један степеник ближи Богу. Исто тако, наводи и мане, као што су гордост, лаж, оговарање и среброљубље, чиме се удаљујемо од Бога.

Нека нам свети Јован и његове поуке буду путоказ куда и како да у врлинама дочекамо свето Васкрсење Христово, и да помоћу врлина својих изградимо и ми своју љествицу, и достигнемо Царство Небеско и загрљај Господњи. Амин“, поручио је о. Миливој.

СПЦО Котор

Mитрополија црногорско-приморска 

Нема коментара:

Постави коментар