11111111111111

Претражи овај блог

субота, 21. новембар 2020.

ПРЕМИНУО и рашчињени епископ Артемије од коронавируса

ПРЕМИНУО и рашчињени епископ Артемије од коронавируса

Рашчињени епископ рашко-призренске епархије Артемије преминуо је у 86. години, пишу Вечерње новости.

Како се наводи, он је 18. новембра примљен на инфективну клинику Дома здравља Ваљево, а данас је требало да буде транспортован санитетом у ковид болницу Драгиша Мишовић јер је био позитиван на коронавирус.

Подсећања ради, владика Артемије рашчињен је 2010. године од стране СИНОД-а, кључну одлуку су у томе имали Патријарх Иринеј и митрополит Амфилохије, после чега је за званичну СПЦ остао само монах, али он тај статус није прихватио и наставио је да обављао службе.

– После упознавања са свим релевантним чињеницама и исцрпне расправе, Свети архијерејски сабор је, са великом жалошћу, али и одлучно стајући у одбрану светог и спасоносног јединства Цркве, због доказаних и од њега самога потврђених најтежих канонских кривица – свештенослужења под важећом забраном свештенодејства, одбијања послушности Сабору, стварања раскола и насилног заузимања појединих манастира Српске православне цркве у Епархији рашко-призренској, чак уз учешће наоружаних појединаца и физичко угрожавање монаха у тим манастирима – лишио умировљеног епископа рашко-призренског Артемија епископског чина и вратио га у ред монаха – саопштила је тада СПЦ пошто га је рашчинила.

Међутим, он је 2015. године изопштен из СПЦ јер је, како се наводи, због цепања јединства СПЦ односно раскола.

#Артемије, #Artemije,  #коронавирус,  #koronavirus, #virus, #вирус, #изолација, #izolacija, #пандемија, #pandemija, 

Извор: Србин.инфој

Нема коментара:

Постави коментар