11111111111111

Претражи овај блог

субота, 5. септембар 2020.

Да ли ће „шведски модел” коначно ућуткати противнике

 Критиковани „шведски модел” борбе против коронавируса, у којем није било карантина, изгледа да је почео да даје резултате. Барем би се тако могло закључити на основу података који показују
значајан пад у броју заражених у односу на Данску и Норвешку. Иако је стопа смртности од ковида 19 била далеко већа од суседа закључаних у карантин, Шведска први пут од почетка пандемије бележи знатно мањи број новооболелих на милион становника од Данске и Норвешке, пише британски Телеграф.

 „Од једне од земаља с највише заражених у Европи, Шведска је постала једна од оних с најмање заражених у Европи, док су многе друге земље забележиле прилично драматичан раст”, рекао је Андерс Тегнел, главни епидемиолог.

Према подацима Европског центра за превенцију и контролу болести, Шведска је током прошле недеље у просеку бележила 12 нових случајева на милион људи, у поређењу са 18 у Данској или 14 у Норвешкој.

Број умрлих тренутно је у просеку два до три дневно, што је више од стотине умрлих дневно, колико је Шведска имала половином априла.

Стокхолм је у априлу и мају био жариште шведске пандемије, док је прошле седмице имао најмањи број нових случајева од марта. У исто време, Данска је регистровала 179 нових случајева у петак, што је највећи дневни број после више од четири месеца. 

Изненађује и податак да међу 2.500 насумично тестираних прошле недеље у Шведској, нико није био позитиван на ковид-19, за разлику од 0,9 одсто таквих случајева крајем априла и 0,3 одсто крајем маја.

„То тумачимо као да тренутно нема раширене инфекције међу људима који немају симптоме", рекла је заменица главног епидемиолога.  

Ови подаци иду у прилог такозваном шведском моделу у којем није било карантина и због чега су тамошњи стручњаци били на удару критика када је Шведска имала највећу стопу смртности по глави становника у свету. 

За разлику од Данске и Норвешке, Шведска никада није увела строгу изолацију, оставивши вртиће, већину школа, барове, ресторане, трговине и канцеларије отвореним.

Шведска агенција за јавно здравље, која управља борбом против коронавируса, проценила је да је боље поуздати се у добровољне мере социјалног дистанцирања и самоизолације које би могле бити на снази дуже време.

„Оно што сада видимо јесте да такав приступ резултате даје спорије, али их даје”, рекао је Тегнел.

Пад броја оболелих у Шведској долази у време када се многе европске земље, које су примењивале строги карантин, суочавају с новим порастом случајева услед поновног отварања. 

Такође, широм Европе све су бројнији протести против мера, што би евентуално ново  затварање учинило политички још тежим. 

Шведска је досад забележила 5.832 преминулих од коронавируса, што је шест пута више него у Данској (627) и Норвешкој (264) заједно. Шведска и тестира мање по глави становника од суседа, у просеку 1,2 теста на 1.000 људи. Поређења ради, у Норвешкој се ураде 2,2 теста на 1.000 становника, а у Данској 5,9. Подаци показују да је међу добровољним даваоцима тела тек око седам одсто оних са антителима на коронавирус.

Извор: Политика

#коронавирус,  #koronavirus, #virus, #вирус, #изолација, #izolacija, #пандемија, #pandemija,

Нема коментара:

Постави коментар