11111111111111

Претражи овај блог

среда, 2. септембар 2020.

Појединим Београђанима већи порез на имовину – чак 7.000 динара

Појединим Београђанима већи порез на имовину – чак 7.000 динара

На увећање пореза на имовину за 2020, осим повећања вредности квадратног метра, утицало је и то што више не постоји ограничење да овај намет не може бити виши од два одсто.

Ко живи у градској зони у којој се претходне године добро трговало некретнинама, па је цена квадрата скочила, ове године му је уследило повећање пореза на имовину. Осим тога, градска одлука да порез на имовину не може бити увећан више од два одсто, која је важила у престоници претходних неколико година – више не постоји. Тако да су поједине Београђане ових дана у поштанским сандучићима сачекала пореска решења са прилично шареноликим увећањима, од неколико стотина до више хиљада динара, чак и у оквиру исте зоне становања.

За стан површине од 108 метара квадратних у Београдској улици на Врачару ове године је разрезан порез од 34.427 динара, што је за 7.000 динара више него прошле године. Како је дошло до увећања од 25 одсто, није најјасније, будући да је вредност квадратног метра у првој зони скочила са 186.113 динара на 190.091 динара, што је повећање од два одсто у односу на прошлу годину. Амортизација за старост објекта је и ове и претходне године била 40 одсто, а умањење за порески кредит у обе године износило 20.000 динара (максимално умањење за порез ако се живи у стану).

Међутим, за стан површине 60 квадрата, који је такође у првој зони и налази се само блок ниже, код спортске хале „Александар Николић” на Палилули, пореско решење за ову годину износи 13.230 динара, што је увећање од седам одсто у односу на 2019. Али је за овај стан повећано умањење за порески кредит и оно износи 13.230 динара, што је два одсто више него претходне године.

У Секретаријату за јавне приходе Београда за „Политику” кажу да се порез на имовину утврђује на основу просечне цене по квадратном метру одговарајућих непокретности у зони у складу са Одлуком града Београда која је донета у новембру 2019. године и није се мењала.

Према Закону о порезима на имовину, просечне цене се утврђују на основу цена непокретности остварених у промету у периоду од јануара до септембра претходне године. У складу са кретањима цена, може доћи до повећања или смањења просечних вредности, па поједини обвезници имају повећање, а други смањење обавезе пореза на имовину за 2020. у односу на 2019. годину.

– Град Београд за 2020. годину није донео одлуку којом се ограничава повећање пореза за ову у односу на 2019 годину. У том смислу, до повећања пореза на имовину за 2020. годину може доћи због повећања просечне цене непокретности у зони, као и због ограничења у претходним годинама – кажу у Секретаријату за јавне приходе.

Поред тога, ако је било промене података од значаја за утврђивање обавезе, до којих се дошло службеним путем, може наступити промена у висини пореза за 2020. у односу на 2019. годину.

– Напомињемо да је након смрти пореског обвезника, држалац или наследник непокретности имао обавезу, у складу са Законом о порезима на имовину, да у року од 30 дана пријави порез на имовину на своје име. У случајевима где није поступљено по закону и није пренет порез са преминулог, порез за 2020. годину може бити увећан за 100 одсто ако се ради о стану или кући за становање – објашњавају у Секретаријату за јавне приходе и напомињу да се сваки порески обвезник који има примедбу на своје пореско решење може обратити надлежном одељењу Секретаријата за јавне приходе да добије потребна објашњења или уложити жалбу на своје решење.

 

Извор: Политика

#порез, #porez,


 

Нема коментара:

Постави коментар