11111111111111

Претражи овај блог

петак, 4. септембар 2020.

Стоп за 5Г из Кине у СРБ? Шта све пише у споразуму са Трампом

Стоп за 5Г из Кине у СРБ? Шта све пише у споразуму са Трампом




Амерички председник Доналд Трамп, председник Србије Александар Вучић и премијер Косова Авдулах Хоти потписали су данас у Белој кући економски споразум. Представници Београда и

Приштине потписали су свако по један споразум, који су у великој мери исти, али се разликују у последњој тачки.

На Твитеру је објављен споразум који је потписао косовски премијер, а ми га преносимо у целости.

Србија [Београд] и Косово [Приштина] сагласили су да ће напредовати у економској нормализацији пристајуц́и на следец́е:

• Обе стране ће применити споразум о аутопуту Београд-Приштина који је претходно потписан 14. фебруара 2020.

• Обе стране ће применити железнички споразум Београд-Приштина који је претходно потписан 14. фебруара 2020.

– Поред тога, обе стране ц́е се обавезати на заје

дничку студију изводљивости о опцијама за повезивање железничке инфраструктуре Београд-Приштина са луком на Јадрану.

• Косово [Приштина] и Србија [Београд] сарађива ће са Америчком корпорацијом за међународно финансирање развоја и ЕКСИМ на меморандумима о разумевању ради операционализације следец́ег:

– Аутопут Мира

– Железничка веза између Приштине и Мердара
– Железничка веза између Ниша и Приштине
– Обезбеђивање финансија за подршку зајмова потребних за мала и средња предузец́а
– Додатни билатерални пројекти.
– Стално присуство Америчке развојне агенције у Београду, Србија.

• Обе стране ће отворити и операционализовати објекат заједничког прелаза Мердаре.

• Обе стране ће се придружити „мини-шенгенској зони“, коју су Србија, Албанија и Северна Македонија најавиле у октобру 2019. године, и у потпуности искористити њене бенефиције.

• Обе стране ће међусобно признати дипломе и стручне уверења.

• Обе стране ће се сложити да сарађују са Министарством енергетике САД и другим одговарајуц́им правним лицима америчке владе на студији изводљивости за потребе дељења језера Газиводе као поузданог снабдевања водом и енергијом.

• Обе стране ће диверзификовати своје залихе енергије.

• Обе стране ће забранити употребу 5Г опреме коју испоручују непоуздани добављачи у својим комуникационим мрежама. Тамо где је таква опрема вец́ присутна, обе стране се обавезују на благовремено уклањање и друге напоре за посредовање.

• Обе стране ће повећати авионски преглед путника, међусобну размену информација и у оквиру шире америчке сарадње на Балкану и обавезаће се на технолошке надоградње за борбу против илегалних активности применом и операционализацијом система за проверу и информисање које обезбеђују САД, укључујући РИБЕ, АПИС, АТС-Г и СРТП.

• Обе стране се обавезују да ц́е штитити и промовисати слободу вероисповести, укључујуц́и обновљање међуверске комуникације, заштиту верских локалитета и спровођење судских одлука које се односе на Српску православну цркву, и наставак реституције јеврејске имовине без наследника из времена Холокауста.

• Обе стране се обавезују да ће убрзати напоре на проналажењу и идентификовању остатака несталих особа. Обе стране се обавезују да ц́е идентификовати и применити дугорочна, трајна решења за избеглице и интерно расељена лица. Обе стране се обавезују да ће утврдити контакт особу која ће предводити ове напоре у оквиру својих владиних министарстава и координисати између Београда и Приштине, и обезбедиће годишње ажурирање броја решених и нерешених случајева.

• Обе стране ће сарађивати са 69 земаља које криминализују хомосексуалност како би се заложиле за декриминализацију.

• Обе стране се обавезују да ће у целини одре

дити Хезболах као терористичку организацију и у потпуности спровести мере за ограничавање пословања и финансијских активности Хезболах у својим јурисдикцијама.

• Косово [Приштина] ће се сложити да примени једногодишњи мораторијум којим се тражи ново чланство у међународним организацијама. Србија [Београд] сагласиће се са једногодишњим мораторијумом у кампањи за непризнавање и уздржаће се од формалног или неформалног захтева од било које нације или међународне организације да не призна Косово [Приштину] као независну државу. Оба споразума о престанку ступају на снагу одмах.

• Косово [Приштина] и Израел се слажу да се међусобно признају.

Извор: nova.rs, србин.инфо

 

#Вучић, #АлександарВучић, #АлекандарВучићпреседникСрбије, #Трамп, #ДоналдТрамп, 5Гмрежа, #Vucic, #AleksandarVucic, #AleksandarVucicpresednikSrbije,, #Tramp, #DonaldTramp, #5Gmreza,  #споразум, #Косово, #Србија, #sporazum, #Kosovo, #Srbija,

 


1 коментар:

  1. Laku noć!

    https://www.youtube.com/watch?v=iSJPRskTeLQ

    https://www.youtube.com/watch?v=oixII-TDecA

    ОдговориИзбриши