11111111111111

Претражи овај блог

петак, 10. јул 2020.

СВЕШТЕНИК: Зашто ћути СПЦ? Онако се ни стока не туче а камоли свој народ!

СВЕШТЕНИК: Зашто ћути СПЦ? Онако се ни стока не туче а камоли свој народ!
Овим речима протојереј Александар Влајковић започиње своје писање на порталу Преокрет.

Протеклих неколико дана смо били сведоци немилих догађаја у Србији где се народ побунио против најаве нових мера власти против короне. Истина полако излази на видело дана ко је и зашто
провоцирао полицију и упадао у Скупштину Србије. Међутим, онако брутално пребијање Српске омладине, јурење коњицом и псима нико нормалан не може да оправдава.

Онако се ни стока не туче а камоли свој народ. Као човек и као свештеник сам се згрозио кад сам видео снимке из Београда. Туга ме обузима кад видим да Србин диже руку на Србина, човек на човека.

Питам се: Зашто после три дана од бруталног пребијања народа у Београду врх СПЦ још увек ћути ? Зашто још увек нема бар оног сувопарног саопштења које осуђује насиље ма са које стране оно долазило?

Информативна служба је била вредна и за протеклих неколико дана издала чак два саопштења поводом мишљења Владике Григорија које је употребљено у контексту наводне донације државе од милијарду динара за завршетак храма Светог Саве. Онако написано саопштење које још увек стоји на званичном сајту СПЦ није у реду јер напада једно слободно мишљење а такво мишљење дели добар део нашег свештенства и народа.

Уместо таквог саопштења које осуђује нечије изјаве ( дате чак 2013 г), било би добро да се Свети Синод у име целе СПЦ огласи и осуди насиље и позове власт да испита ко је све одговоран за пребијање народа у Србији.

Српска омладина је јуче показала своје право лице и достојанство. Поносни смо на њих. Има наде у будућност.Не заборавимо да Цркву чине народ, свештенство и епископат.

На потезу је Епископат да се јасно чује и њихов глас. Неће бити добро ако се мук и тишина епископата и врха наше Свете Цркве протумаче као одобравање бруталног пребијања народа од стране власти.

Нека нам је Бог у помоћи!

Извор: Србин.инфо

#протест, #протести, #демострације, #protesti, #protest, #demostracije, #demonstracije, #демонстрације,

3 коментара:

  1. Ко је овај човек? Он није мој пастир и ЊЕГОВ БЛАГОСЛОВ МИ НЕ ТРЕБА! ГДЕ ВИ СЛУЖИТЕ И КОМЕ? КОГА ВИ БЛАГОСИЉАТЕ! ПРЕЛЕЖАЛА САМ КОРОНУ! ЈЕДВА! СРАМ ВАС БИЛО СВЕШТЕНИЧЕ! ПОШТУЈТЕ ЖРТВЕ И БОКЕСНИКЕ!

    ОдговориИзбриши
  2. Gospodjo ili gospodjice vi ste napisali zašto ste ljuti i besni. Protojerej Aleksandar Vlajković nije napisao
    ništa protiv čega se vi ljutite. Svako ima pravo na svoje mišljenje pa tako i protojerej koji se čudi zašto
    naša crkva ne napiše bar dva tri reda o prebijanju naše dece , na njih je upotrebljena brutalna sila kakvu
    SRBIJA ne pamti. Izvedeni su krvoločni psi, pa konjica, pa SAJ, pa neka nabildovana čudna lica sa kačketima,
    i Bog zna ko još svi su oni nasrnuli na nenaoružanu decu. Zato se i ja pitam zašto SPC sa par reči nije napisala
    da svo to prebijanje i hapšenje svog naroda nije dobro.

    Duša - Dule

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Деца, г.Душане? Да ли су деца или нешто друго. Да ли сте гледали све од почетка како је полиција стајала на мети блокова од бетона, флаша, ограда, бакљи, док су ломили стакла, врата, камере на Народној скупштини? Кажем Народној и вековној а кажете деца. Жена сам полицајца који је обезбеђивао својевремено ту Скупштину, који је чувао Косово боравећи месецима у Државном затвору у Приштини да народ не зна да су ту ако затреба. У то време, време Тита, нико није смео да погледа попреко војника и полицајца, није смео да поцепа новац на јавном месту, ко је ударио или опсовао војника или полицајца, опсовао је Државу Србију. А шта се сада ради у демократији? Стоји полиција као заморчићи а хуље туку из свих оруђа, чак и ножеве употребили испред себе тј. између њих самих јер нису се сложили ко ће први да заузме Народну скупштину. И шта, да стоји полиција а хуља да их туће, баца сузавац(од куд им сузавац не питате?) и сада батинаши. Ма добро су прошли јер наша полиција је јако спремна и одговорна. Нека покушају да руше оно што ми - народ плаћа, па ће видети шта ће бити, јер мирни и часни људи ово више не могу да гледају. Биће крвопролића ако тако наставите. Захвалите нашем Председнику Србије, што не дозвољава то, иначе ако народ крене, неће им ни јучерашњи Свети Петар помоћи. Ово је брука, пре свега за породице па и за државу, У етар и свет отишле намонтиране, скраћене слике догађаја. Брука за Србина, брука за наше патриоте, брука за моје 4 деде на Зентилику, брука за све логоре и стратишта и посечене главе од Турака 500 година и сечене дојке мајкама доиљама у 2. Светском рату. Шта ви у ствари желите? Фотељу, па идите цивилизовано као нормалан свет, демократски а не усташки. Увуците тај језик, не знам где живите али миришете ми на негде ван граница и да знате, много сте јаки у хушкању, нема шта. То сам доживела за време бомбардовања и агресије на Југославију тачније на Србију. Сви сте били патриоте из фотеље и топлог дома, док смо ми са душом у носу очекивали сирене и грување бимби, само да нам децу не погоде. Моји су били на положају и у даноножној дежурној болници за евакуисане рањенике са Косова. И не причајте више о батинању. Молите Бога да ово дете Александар Вучић поживи и доведе нас у ред нормалног народа са поштовањем и решпоектом. Да имамо војску и полицију као нормалан свет а не да се нареди топљење свих оружја из војске и отпуштање - нема воске, немојте плаћати струју, нема индустрије, нема ништа. Касарне зарасле у коров. То све треба обновити, нахранити народ а најпре сада и увек лечити. Дођи мацо на вратанца па да видиш како је...! Нека Вас Бог благослови и оипамети... Амин...!

      Избриши