11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 1. јун 2020.

Недеља Светих отаца Првог Васељенског сабора у манастиру Светог Саве - Новом Каленићу


Владика Силуан: Свет и данашње лажно хришћанство би да Христа моделују и саображавају према себи и како њима одговара - Христа
који ће служити човеку - Христа перспективног јеванђеља, финансијског јеванђеља...

Уочи недеље седме по Пасхи, у манастиру Светог Саве – Новом Каленићу код Канбере служено је празнично вечерње богослужење. На празник, Његово Преосвештенство Епископ г. Силуан служио је свету архијерејску Литургију, уз саслуживање архимандрита Петра, протојереја-ставрофора Јакова Јовића и протођакона Петра Мракића уз прислуживање чтечева из Канбере и присуства монаштва и благочестивог народа који радо посећује каленићку Светосавску светињу.  

На светој Литургији је одговарао хор цркве Светог Саве са Фарера, који води матушка Јелена Ћећез.  

-Свака недеља јесте мала Пасха, мали Васкрс. Данашњи дан наша света Црква такође је посветила и Светим оцима Првог Васељенског сабора одржаног у Никеји 325. године. Сабор је сазвао цар Константин како би решио метеж у империји и како би се решила питања која су узнемиравала Цркву Христову. Повод за сазивање било је Аријево учење, који је порицао право божанство Исуса Христа и учио да је Он прво створење преко кога је све остало створено, и да као такав није једнак и раван по суштини и бићу Богу Оцу. Црква Христова сабрана са свих страна света, на Сабору је осудила ово учење и формулисала први део Символа вере, где је изречено исправно богословско учење о Другом Лицу Свете Тројице, Господу Исусу Христу, Сину Божјем, који је једносуштан са Оцем. Ту веру Свето Православље до данас исповеда непромењено. У данашњем Јеванђељу, апостол Павле нас упозорава да ће доћи вуци грабљиви који неће штедети стадо Божје. Од самога почетка, води се борба против програма, против истине, против речи Божје и пута Његовог у овоме свету, али и против човека који је карика која спаја видљиво са невидљивим, јер је такав по својој конституцији. Свет и данашње лажно хришћанство би да Христа моделују и саображавају према себи и како њима одговара - Христа који ће служити човеку - Христа перспективног јеванђеља, финансијског јеванђеља. То су вуци о којима Свети апостол Павле говори, беседио је владика Силуан.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Нема коментара:

Постави коментар