11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 30. април 2020.

Грчка: Од 4. маја цркве отворене за личну молитву; Синод Грчке цркве заседа у четвртак


„Од 4. маја цркве ће бити отворене за личну молитву, а од 17. маја верници ће моћи да учествују у Божанској литургији“, сапштио је грчки премијер Кириакос Мицотакис, који се захвалио свим грађанима на држању.

„Опит овогодишњег Васкрса није био лак за било кога од нас”, рекао је премијер и захвалио  Архиепископу Јерониму и свештенству на њиховом ставу у вези с тим питањем.

Грчка црква: Ми се залажемо за одговорност, полажући наду у Бога

Стални Свештени синод Цркве Грчке,  у свом 163. синодском периоду, састаће се у четвртак, 30. априла и бавиће се питањима са дневног реда.

Очекује се да ће отварање цркава бити у центру пажње. Подсећа се да је план владе да прво отвори цркве за личну молитву, док ће богослужбена места бити отворена у каснијој фази за богослужења у присуству верника уз одређена правила и мере заштите.

Према изјавама портпарола Владе, „јасно је да Црква све ово време има одговоран став и да је преузела на себе одговорност доносећи тешке одлуке. Верници су се држали савета и Цркве и државе и, срећом, до сада смо изузетно добро радили по овоме. После укидања рестриктивних мера верницима ће бити дозвољено да оду у цркву да обаве личну молитву, али питање присуства великог броја током богослужења биће могуће у каснијој етапи, надамо се, не превише далеко. Ово је питање о коме ће се разговарати са Грчком црквом. Желео бих рећи да је и сам Архиепископ Јероним у свом писму премијеру дао неке предлоге да под одређеним условима буде могуће присуство парохијана верским службама уз посебна правила и услове“.

Поред тога, Архиепископ Јероним послао је писмо грчком премијеру Кириакосу Мицотакису у којем захтева хитно отварање цркава. Према писму, које је написано после одлуке архијереја Свештеног Синода, захтева се отварање цркава за вернике у складу са мерама социјалне дистанце.

По питању отварања цркава очекују се прецизне одлуке Свештеног синода.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба СПЦ
апр 28, 2020
#СинодГрчкеЦркве, #ГрчкаЦрква, #SinodGrckeCrkve, #GrckaCrkva,  #коронавирус, , #koronavirus, #virus, #вирус, #изолација, #izolacija,
 

Нема коментара:

Постави коментар