11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 12. март 2020.

Шта вам заиста треба у кући у случају изолације


Док су полице са појединим артиклима у супермаркетима на удару, због стварања непотребних кућних залиха и страха од коронавируса, поставља се питање да ли су и коме оне заиста
потребне. Ако вам није препоручена кућна самоизолација онда вам залихе у кући нису потребне. Чак иако је епидемија на вашем прагу у питању је респираторни вирус а не епидемија глади.

Уместо да јурите од продавнице до апотеке и трошите новац или повећавате минус на картици купујући гомилу намирница које вам не требају и средстава за чишћење која ћете нагурати на већ пренатрпане полице, ево савета коју врсту хране да користите и коју да набавите, али само ако је неопходно да две недеље проведете у кућној самоизолацији.

Да панична куповина не поједе наше ионако танке новчанике најбоље је да ставите на папир оно што заиста користите и мислите да ће вам требати током две недеље а да уз то оне имају и нутритивну вредност.

Вратимо се основама

Ствари које би требало да набавите су конзервирани парадајз као основа или добар додатак готово сваком јелу. Исто вaжи и за коцке за супу. Пиринач, тестенина и обиље орашастих плодова, чак иако их не поједете могу да се потроше и после периода самоизолације.

Овас, зоб и сличне пахуљице (без шећера) нису лоша основа за каше које могу да се праве и са водом за случај да немате свеже млеко у кући.

Уколико сте интолерантни на неку храну добро је да набавите довољно алтернативних производа попут брашна без глутена, бадемовог, сојиног или кокосовог млека.

Осим што јелу дају "оно нешто" зачини су корисни и здрави. Уз то, не морају да буду свежи. Осушена мирођија, босиљак, оригано или бибер, куркума или  љута папричица подићиће не само јело већ и ваше расположење.

Квалитетни протеин

Прерађена храна није добра опција, па иако су паштете, виршле, месни наресци и готова јела добар изговор за складиштење они неће много подићи ваш имунитет.

Боље је да у фрижидер и замрзивач убаците пар паковања квалитетног меса, рибе, јаја или сира како би вашем телу обезбедили довољне дневне протеинске потребе. Ако нисте љубитељ протеина животињског порекла определите се за печурке, махунарке, семенке, орашасте плодове или свеже спремљени намаз од, рецимо, леблебије.

Свежа храна

Иако је најбрже полице препунити конзервираном рибом а замрзивач месом, свеже воће и поврће је незаменљив саборац вашег имунитета. Чак иако сте у самоизолацији увек вам неко може донети ове намирнице до врата а кромпир, шаргарепа, лук, батат, јабука, лимун могу да се чувају недељама ако се правилно складиште на тераси, шпајзу или фрижидеру.

После свежег, најбоље је смрзнуто воће и поврће, уз то је лако за припремање или додавање јелима као и све популарнијим смутијима.

У овим околностима треба користити намирнице богате витамином Це, попут броколија, кеља, поморанџе, лимуна или бобичастог воћа кога увек има у замрзнутом облику. А у кућној апотеци свакако већ имате неки витамин, само погледајте рок трајања. То не значи да тело треба да затрпавате витаминима и суплементима јер га не треба збуњивати. Наш имуни систем треба држати будним, а не успаваним.

Такође, пражњење рафова са флашираном водом, тоалетним папиром и убрусима је крајње бесмислено ако у кући имате сапун и воду.

Најгоре утрошен новац је бачени новац. Ако имате вишкове и непотрошене залихе поделите их са породицом, пријатељима и комшијама. Или их дајте онима који и иначе немају довољно.

Извор: РТС
#коронавирус, #koronavirus, #virus, #вирус, #изолација, #izolacija,

Нема коментара:

Постави коментар