11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 24. март 2020.

Још 54 особе заражене коронавирусом


У последња 24 четири часа тестиране су 94 особе и утврђено је да су њих 54 заражене коронавирусом, изјавио је министар здравља Златибор Лончар на редовној конференцији за новинаре у Влади Србије.

И поред повећаног тестирања важно је социјално дистанцирање

Министар здравља Златибор Лончар истакао је да данас да ће се, на основу одлуке о масовном тестирању, тестирати они људи за које епидемиолози кажу и процене да треба да се тестирају, а епидемиолог др Дарија Кисић-Тепавчевић истакла је да су, поред повећања индикација за тестирање, и даље мере социјалног дистанцирања и кућне изолације основа у борби против корона вируса.

Лончар је на данашњој конференцији за штампу истакао да одлука о тестирању неће бити никаква приватна одлука, и да наши епидемиолози у сарадњи са кинеским стручњацима имају тачне процедуре и правила по којима ће тестирати.

„Определили смо се за стратегију која се случајно зове « масовно тестирање. Да не мисли неко да ће неко да неког јури по улици да га тестира. Доносиће се одлука ко се тестира у зависности од особе која је позитивна на инфекцију корона вирусом и њеним контактима”, објаснио је он.

Лончар је казао да се из тог разлога припремају домови здравља, како би лица за која се каже да треба да се тестирају, могу да оду у најближи дом здравља.

Сваки дом здравља, према његовим речима, имаће по једног епидемиолошког техничара из надлежног завода, који ће узимати анализе.

Кисић-Тепавчевић је, на конференцији за штампу у Влади, рекла да су мере самоизолације кључне и поред повећања тестирања, јер нема сврхе да се свако јутро сви тестирају, ако ће се после кретати.

Повећани обим тестирања односи се пре свега на здравствене раднике и осове које су имале контакт са инфицираним лицима, додала је Кисић-Тепавчевић.

Најавила је да ће у наредним данима бити разрађена процедура.

Она је истакао да колико год да се задржава вирус у спољашној средини, вирус може да се размножава само у нашем организму.

Лончар је, упитан за карантин за особе које су лако оболеле, рекао да, када буду припремљени ресурси за то, за два до три дана, сви они који су позитивни бити смештени у тим капацитетима.

Међутим додао је да, ако је некоме остало два до четири дана до истека карантина, није у реду да се шаље на друго место, и да се стручњаци у томе сложе здравом логиком.

За Сајам сугерисали кинески лекари, слушамо струку


Министар здравља Србије Златибор Лончар изјавио је данас да је кинеским стручњацима било представљено више локација у Београду за прихват и смештај особа с лакшим симптомима вируса корона, а да су они изабрали Сајам, јер ту постоје неки неопходни услови.

„Они су изабрали Сајам, због контроле, јер што шта мора да се контролише. Морају да постоје посебни улази за пацијенте, за лекаре, сестре, медицинско особље, треба да постоје још неки фактори који морају да се испуне да би то било апсолутно безбедно”, рекао је Лончар на конференцији за медије у Влади Србије.

Он је рекао да је с обзиром на искуства кинеских лекара, Сајам изабран као локација, јер је, каже, струка одлучила да би то било најбоље решење, будући да су и они сличне просторе у Кини претварали у тако нешто и дало је резултате.

„Данас су били на Сајму, и они ће видети како ће то бити, где ће се улазити, излазити, шта ће се користити… на основу тога треба нам 48 сати да све то припремимо”, рекао је министар.

Он је навео да ће надлежни спровести и послушати оно што струка одреди и препоручи.

„Јасно ми је да се то некоме не свиђа, али молим све да схвате, да у ситуацији у којој се налазимо, немамо много избора, морамо да слушамо струку да бисмо успели да се изборимо с короном”, рекао је Лончар.

Извор: Политика
#коронавирус, #koronavirus, #virus, #вирус, #изолација, #izolacija,

Нема коментара:

Постави коментар