11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 17. фебруар 2020.

Монашење у манастиру Бешка


Ништа нам не вреди ако животом угађамо Богу, а немамо љубави према ближњем

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Преосвећена господа Епископи рашко-призренски Теродосије и каракаски и јужноамерички Руске Заграничне Цркве г.
Јован служили су 16. фебруара 2020. године са свештенством свету службу Божју у Светогеоргијевском храму манастира Бешка на Скадарском језеру.

У литургијској беседи након читања Јеванђеља владика Теодосије је рекао да нас данашња јеванђелска прича о блудном сину учи о превеликој Божанској љубави. „И покајању као почетку нашег спасења“, рекао је Епископ рашко-призренски.

Нагласио је да без покајања нема спасења. „И Господ је рекао да је дошао у овај свет ради грешника, а не ради праведника. Под праведницима подразумевао је фарисеје и књижевнике, подразумевао је оне који су споља испуњавали закон Божји који је Мојсије предао људима, а нису имали љубави, самилости, нису припремили срце своје за Господа“, објаснио је владика Теодосије.

Владика је, тумачећи данашње Јеванђеље, рекао да је Црква Божја очев дом, а отац Господ наш. „А овај млађи син представља оне људе који се у гресима удаљавају од самога Бога“, рекао је он и нагласио да нам ништа не вреди ако животом својим угађамо Богу, а немамо љубави према ближњем, према грешнику који исто треба да се спасе.

„Ето, то је порука данашње приче јеванђелске пред свети и велики пост за који нас Господ припрема смирењем, покајањем, уздржањем, да и ми будемо носиоци његове љубави“, закључио је владиока Теодосије.

На крају Литургије митрополит Амфилохије је рекао да је вишеструк благослов данашњег богослужења – поред саме Литургије, благослов је и присуство епископа Јована преко кога је стигао благослов велике Руске Цркве, владике Теодосија и дечанских монаха који су донели благослов косовско-метохијских светиња, архимандрита Данила Љуботине из Пероја.

„Данас имамо посебан благослов и у томе што је овдје и крст у коме је дио Часнога крста Господњега – крст старца Никанора Хиландарца, светитеља наших времена, првога светитеља аустралијскога“, рекао је владика Амфилохије.

Игуманија Фотина, поклонила је епископима Јовану икону е Јелене Балшић иа епсикопу Теодосију икону Светог пророка Јеремије.

Дан раније, у току вечерње са петохљебницом коју је у манастиру Бешка служио Епископ рашко-призренски г. Теодосије, Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије је замонашио искушеницу те обитељи давши јој монашко име Теодула, а расофорну монахињу Симеону у малу схиму. Такође, Владика је миропомазао слушкињу Божју Јелену.

„Бог је удостојио наше сестре Симеону и Теодулу да приме анђелски лик у овој светињи која вјековима служи Господу и која се поново обнавља и у њој се обнављају душе свјетлошћу Божанске истине, правде, љубави и вјечнога и непролазнога живота“, рекао је Митрополит црногорско-приморски и додао да је то велики Божји дар за сестринство, за светињу на Бешки и за све нас.

„Мудре дјеве Христове су се родиле ове свете ноћи и присајединиле се живоме и вјечноме Господу“, рекао је митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска










#монашење, #monasenje,

Нема коментара:

Постави коментар