11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 20. фебруар 2020.

Истинска Црна Гора, 20. фебруара: Слога биће пораз врагу (ФОТО-ВИДЕО)

Пљевља:

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са Преосвећеним Епископом милешевским г. Атанасијем и свештенством служи Молебан Преветој Богородици у Цркви Свете Петке, а након тога ће предводити литију градским улицама.




Фото: Јован Д. Радовић

Мојковац: Нема зиме кад се светиње бране

Више од 100 грађана кренуло је у литију дугачку 28 километара од цркве Св. Ђорђа из Добриловине одакле су се упутили према храму Христовог Рождества у Мојковцу. Литију предводе монахиља Макрина и парох мојковачки Данило Дамјановић.
Температура у Мојковцу данас је испод нуле, али зиме нема кад се светиње бране, поручују учесници овог крсног входа.




 Фото: ИН4С

Литију је у Калудри срео и поздравио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, који ће вечерас предводити крсни вход у Пљевљима. Њеним учесницима Владика је рекао да зло домаће данас, нажалост, пријети народу и Црној Гори.

„Ја сам поднио пријаву садашњем предсједнику Скупштине Црне Горе (Ивану) Брајовићу, а послије је доставио и предсједнику државе и предсједнику Владе, да ова Црква Божја постоји овдје од времена цара Константина, као што и јесте. Овај несрећник наш, који је предсједник Црне Горе, он ствара своју аутофекалну, како је ја називам… Но шта је но аутофекална кад један безбожник некрштени ствара своју цркву? Тога нигдје у свијету није било. Народ у Црној Гори је зато дарнут у живац. Ја то тако осјећам. Нико није подстакао ни вас да данас ходате по овом снијегу, него је народ дарнут у живац, у његово биће. Много шта је претрпио, нарочито од 1945. године, и на крају су, очевидно, пукла трпила. И што је најважније, народ је престао да се плаши“, казао је Владика Амфилохије.

Благосиљајући народ да му Бог да снаге да истраје у одбрани вјере, Владика је пожелио да Бог уразуми и предсједника Владе Душка Марковића.

„Мојковац је ‘мој ковани новац’ краља Уроша Немањића. Како ћемо њега да избришемо. Нека ми опрости наш добри премијер Марковић. Дај Боже да се уразуми. Ипак је он, имам утисак разборитији од овога који је главни. Нек му Бог буде на помоћи. Двадесет и три пратиоца су га пратили сад тамо у Мајами, да се проводи за Нову годину. Ко то плаћа“, запитао је Митрополит Амфилохије.

Владика је пожелио да му Бог подари разума.

„Има још времена да се покаје. Без покајања нема спасења. И хвала Богу да се наш народ вратио Божјој истини. Ово је удар на Бога, на светињу. То је оно што је дубоко забољело народ. Е, не може се против Бога ратовати. Они су објавили рат и Богу, ова група која је сад на власти“, казао је Митрополит Амфилохије.















Фото: Јован Д. Радовић


Петровац: Ако си бољи и јачи, Бог је врх свију нас!

Након Молебна Пресветој Богородици који је служен у Цркви Светог Пророка Илије литија је прошла улицама града.













Фото: Зоран Иванковић
Бијело Поље брани светиње:

Послије молебна у Цркви Светих апостола Петра и Павла, литија до Храма Светог Николе у Никољцу.



Беране: Одлучно и чврсто у одбрани светиња

Молитвени ход је кренуо из центра града, од Храма Светог Симеона Мироточивог, ка Ђурђевим Ступовима, катедралном манастиру Епархије будимљанско-никшићке, гдје је служен молебан за одбрану светиња.

Испред манастира је бесједио о. Михаило Чиквин из Пољске православне цркве, а благослов је донио и архимандрит Теоктист (Кнежевић) игуман Сопоћана.

Не дамо Светиње, поручују и најмлађи сабрани на Молебну у Ђурђевим Ступовима












Фото: Милош Рмуш

Старина Гојко Јокић препјешачио 8 километара од Брезојевица до Мурине:


Андријевица: Крај светиња ми смо страже

Најмасовнија литија до сада.



dsf

Извор: Митрополија црногрско-приморска

 #литија, #litija, #молебан, #moleban,

Нема коментара:

Постави коментар