11111111111111

Претражи овај блог

петак, 21. фебруар 2020.

СЛОВО О БДЕЊУ 2


Упитали смо слепог старца Симеона Кавсокаливијског: „Како се душа може очистити од нечистих помисли, жеља и различитих страсти?” Он нам је одговорио:
„Ако не будете знали шта је сан!”

***

У ивиронском скиту живео је благочестиви јеромонах, Герасим Химнограф. Када је требало да сутрадан служи божанствену Литургију, читаву ноћ би провео у бдењу, читајући и молећи се.
Бог га је узео у младим годинама. Будући да је угодио Богу, током свог кратког живота испунио је оно за шта су потребне дуге године.

***

Један подвижник и пустиножитељ је рекао: „Уколико много спавамо, наш ум задебљава.”

***

Хаџи-Георгије је по читаву ноћ стајао усправно уз стасидију (столицу) и молио се. Своју келију готово да није ни познавао. Своје дане посвећивао је напаћеној браћи, а своје ноћи молитви.

***

Једнога дана неки млади монах упитао је оца Н., којем је тада било 86 година: „Оче, колико је сати сна потребно монаху?”
„Послушај, брате мој. Свети Теодор Студит и Свети Симеон Нови Богослов кажу да је довољно 4-5 сати сна. Међутим, авва Арсеније у Старечнику (Герондикону) каже да је за монаха који се подвизава довољан један сат сна. Свети Акакије Кавсокаливијски обично је говорио: „Сматрам да пола сата сна није довољно, али ако светитељ тако каже, требало би да покушамо!”
„Колико се Ви одмарате?”
„Брате мој, каква је потреба за таквим питањем?” „Ради моје користи и љубави Христове ради, реците ми!”
„Рећи ћу ти. У току двадесет четири часа, довољан је један сат сна.”
„Да ли спавате један сат непрекидно или с прекидима?”
„С прекидима, наравно! Четврт сата, ту и тамо.”
„Како проводите то време?”
„На жалост, сад кад имам двоструку хернију, више не стојим док читам Псалтир или Еванђеља или пак док изговарам Молитву Исусову.”
„Целокупан Псалтир и целокупна Еванђеља?”
„Целокупне, наравно.”
„Свакога дана?”
„Свакога дана. Једино што више не могу да стојим док их читам. Тако је кад се остари!”

#старечник, #starecnik, 

Нема коментара:

Постави коментар