11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 23. јануар 2020.

Истинска Црна Гора 23. јануара (ФОТО, ВИДЕО)


Истинска Црна Гора и вечерас је у молитвеном ходу за одбрану светиња Божијих и вјечнога људскога достојанства, а против озакоњења отимања црквене имовине и понижавање Српске православне Цркве у Црној Гори и њених вјерника.

Поред крсног хода у свим храмовима се служе молебни Пресветој Богородици, којима вјерни умољавају Богоматер да похита у помоћ и не дозволи отимање светиња.

Дижући свој глас против накарадног закона, десетине и десетинје хиљада вјерника, грађана Црне Горе, и вечарас на улицама широм наше отаџбине понављају онима који имају очи да виде и уши да чују: Не дамо светиње!

КОТОР: Ми смо војска Светога Василија

Након што је у Цркви Светог Николе у Котору одслужен молебан, Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије предводи литију од Цркве Св. Николе, градском ривом и назад до цркве.

Ријеке вјерних литијски су се вечерас слиле у Котор из Рисна, Пераста, Шкаљара…..


























У Котор су стигли Ришњани, Пераштани, Оравчани и Доброћани који су данас у 14 часова кренули из Рисна од Цркве Светог Петра и Павла. Овај крсни ход до свог одредишта прошао је 18 км, јавља наш дописник Јовица Вукосавић.

Са литијског пута од Рисна до Котора протојереј ставрофор Радослав Лакета, парох ораовачко-перашки, поручио је да литијама чувамо оно што је вијековима било наше.




Фото: Јовица Вукосавић

У Котор су саборно стигли и вјерни из Шкаљара, који су у 17 часова кренули испред Цркве Покрова Пресвете Богородице, саопштено је из Српске православне црквене општине которске.

Током проласка литије кроз град, Которани аплаузом поздрављају учеснике крсног хода.










Фото: Српска православна црквена општина которска

Цетиње: Нема нама молитве без наше браће Цетињана, нити има њима Црне Горе без нас

Његово преосвештенство Епископ диоклијски г. Методије служио је вечерас, уз саслужење свештенства, молебан Пресветој Богородици у Цетињском манастиру.

Парох цетињски протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске Богословије, позвао је браћу која су јуче ишла другим улицама да се придруже борби за бољу и праведну Црну Гору:

,,Молимо нашу браћу која су јуче ишла другим улицама да дођу овдје да се помоле заједно са нама јер нема нама молитве без њих. Молим се Богу да прва литија која буде кренула цетињским улицама из Цетињског манастира буде заједно са њима. Да се заједнички помолимо Богу са својом браћом Цетињанима јер нема нама молитве без њих, нити има њима Црне Горе без нас.“
 Слободанка Грдинић







Фото: Јован Маркуш

Подгорица:

И вечерас у крсном ходу Подгоричани бране светиње. Послије молебна тридесет хиљада вјерних у литији улицама Подгорице. Литију предводи протосинђел Сергије Рекић, настојатељ манастира Острог са свештенством.

У подгоричку литију слиле су се литије људи које су дошле са Коника, Забјела, Доње и Горње Горице, Љешкопоља и других дјелова Подгорице.






Фото: Рајо Војиновић и Раде Дуловић

Бар: Слога биће пораз врагу










 Фото: Зоран Иванковић





Фото: Андреа Пламенац

Литија од Цркве Св. Петке у Сутомору до Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару.










Фото: Андреа Пламенац

Никшић:
Више десетина хиљада Никишаћана вечарас је са иконама и свијећама достојанствено шетала градом под Требјесом. Литију која је послије молебна кренула испред Храма Светог Василија Острошког ка центру града, предводио је Његово преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије.



Пљевља:

И вечерас су сви православни житељи у литији: Kоме закон лежи у топузу трагови му смрде нечовјештвом!



Фото: Божо Кнежевић
Беране: Беране је чврсте воље, да сачува богомоље!

Рекордан број верника вечерас се окупио у литију и у Беранама.


Извор: Манастир Косијерево

Жабљак:

Народ никада одлучнији да одбрани своје Светиње!

Извор: Манастир Косијерево

Бијело Поље:

Литији у Бијелом Пољу која је вечерас послије молебана кренула из Цркве Светих апостола Петра и Павла до Цркве Светог Николе у Никољцу, придружили су се Вранешани послије 50 километара пјешачења.

Поред њих грађани су пјешице у пристизали из Мајсторовине, Гранчарева, Затона и других села бјелопољске општине.
Вранеш:

Након 50 километара пјешачења, литија Вранешана као вид молитвеног отпора режимском безакоњу званом Закон о слободи вјероисповијести, која је јутрос кренула из манастира Блишково, стигла је у Бијело Поље. … Литију предводи парох вранешки Зоран Бубања, а овој до сада најдужој литији, прикључивали су се вјерни из Павиног Поља, Томашева и Равне Реке.





У Бијело Поље је стигла литија из Гранчарева и Љешнице.




Плужине:

У Плужинама је у Цркви Светог Јована Крститеља служен молебан, а након тога улицама града прошла је литија коју су предводили игуман Пивског манастира, Јефтимије Шкулетић, плужински парох, јереј Мирослав Михаиловић и архимандрит кијевско-почајевске лавре Петар Петрић у пратњи великог броја грађана.

Петрић је казао да је пред народом у Црној Гори, али и у осталим земљама гдје живе православни вјерници постављен задатак и „испитање да ли су достојни предака“, а они данима показују да јесу.
Извор: ИН4С




Извор: Митрополија црногорско-приморска

#литија, #litija, #ЦрнаГора, #CrnaGora,

Нема коментара:

Постави коментар