11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 11. новембар 2019.

Одржана централна церемонија обележавања Дана примирја у Првом светском рату


У Београду код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату на Новом гробљу данас је одржана централна церемонија обележавања Дана примирја у Првом светском рату, а венце су положили министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и војни и дипломатски кор.Обраћајући се присутнима Ђорђевић је подсетио да је у Првом светском рату у Србији погинуло између 1,1 и 1,3 милиона људи и да се дана одаје пошта онима који су дали живот за слободу Србије.

Ђорђевић је казао да је Први светски рат био највеће зло које је задесило целу Европи и током ког су се дешава велика зверства и ратни злочини.

Он је казао да је у Првом светском рату мобилисано 70 милиона људи, а да су људски губици били велики, преноси Бета.

Ђорђевић је казао да се Србија увек борила на правој страни и да ће се увек на правој страни борити.

„Желимо да се никада више не врати било какав рат”, рекао је Ђорђевић и истакао да је Србија гарант безбедности на Балкану и неко ко заступа и ко жели мир.

Поводом обележавања Дана примирја на Споменик незнаном јунаку на Авали венце је положио генерални секретар председника Никола Селаковић у име председника Србије.

„Голгота Великог рата и ваша победа у њему постали су незаобилазан део српског духа, идентитета и система вредности, као и најсветији пример пожртвовања и љубави према отаџбини. Данас када се Србија уздиже, гради и јача, ваш пример јој удахњује нову снагу и веру у себе. Вечна вам слава, бесмртни јунаци”, написао је Селаковић у спомен књигу.

Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар