11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 10. новембар 2019.

КОЛИКО ЧЕСТО ТРЕБА ПРИСТУПАТИ СВЕТОМ ПРИЧЕШЋУ


28. октобар / 10. новембар
Св. Арсеније Сремац, архепископ српски

Ваша Светости, колико се често треба причешћивати и какав значај приступање Светом Причешћу има за наш хришћански живот­?

У Еванђељу читамо: Ако не једете Тела Сина Човечјег, и не пијете Крви Његове, живота нећете имати у себи. Ко једе Моје Тело и пије Моју Крв има живот вечни, и Ја ћу га васкрснути у последњи дан (Јн. 6, 53 - 55). Из ових речи Господњих јасно се види како неопходност приступања Светом Пичешћу, тако и корист од тога.
„Православље без Евхаристије незамисливио је...“ Због тога, верни су у старој Цркви приступали Светом Причешћу на свакој Литургији. Претарелим и болесним ђакони су носили Свето Причешће коћи и тамо их причешћивали. Пустињаци, пак, у немогућности да често приступају Светој Литургији, односили су собом Свете Дарове и сами се причешћивали према потреби...
Али, и преко недеље многи верни су настојали да не остану без Причешћа; особито у Светој Четрдесетници. Да би се то омогућило и тада, када се пуна Литургија није могла вршити, устројен је Чин Литургије Пређеосвећених Дарова, која у ствари није Литургија у пуном смислу речи, него развијен чин причешћивања.
Најзад, православно исповедање вере поставља као крајњу границу за исповест и причешће Хришћана (најмање) четри пута годишње.

Свети Патријарх Српски Павле 
 #365питања, #365, #365pitanja, #причешће, #pricesce,

Нема коментара:

Постави коментар