11111111111111

Претражи овај блог

субота, 16. новембар 2019.

БОГ СЕ ПРОТИВИ ГОРИДИМА, СМИРЕНИМА ДАЈЕ БЛАГОДАТ


3. новембар / 16. новембар
Обновљење храма Св. великомученика Георгија

 Ваша Светости, читала сам да је од свих људских греха најтежи грех гордости. То ми није баш јасно, јер знам да су нас од малих ногу учили да треба да се гордимо својим знањем, трудом, слободом, земљом. У чему је грех гордости.


По учењу Еванђеља, наше вере, гордост је онај грех који је анђела претворио у ђавола. Гордости со сви склони. Шта је гордост? Гордост је жеља да себе представимо бољим него што јесмо.
Кад су двојица ушла у храм да се Богу моле, један фарисеј је сматрао да је он побожнији од свију. Молио се Богу тако као да је Бог његов дужник, а не да је он дужник Богу. Каже он: постим два пута у седмици. А, у ствари, јеврејима је у оно доба било одређено да посте једном у години, а он, ето, пости два ута у седмици! Даје десетак од свега за издржавње храма и то не само од пшенице, од стоке, него од свега. Каже: нисам као други људи, Дакле, он чини Бога дужником својим.
Други је дошао у храм да се моли Богу, али није смео ни да подигне главу ка небу. Молио се говорећи: „Боже, буди милостив мени гренику“. Могу вам рећи да је овај отишао кући оправдан а не онај. Јер, сваки који се подиже понизиће се, а који се понизи подигнуће се.
Бог се противи гордима, а смиренима даје благодат. Ако Бг не могне прићи том грешнику, томе гордељивцу, како му онда може помоћи. Ето, о томе се ради.

Свети Патријарх Српски Павле

#365питања, #365, #365pitanja,

Нема коментара:

Постави коментар