11111111111111

Претражи овај блог

субота, 21. септембар 2019.

ГЛАВНЕ ОДЛИКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРЕ


8. / 21. септембар
Рођење Пресвете Богородице - Мала Госпојина

Ваша Светости, које су основне одлике православне вере?

Најпознатије ознаке Православља јесу: његова еванђелска вере, којом се живи, и делатна љубав, која се потрврђује животом. Православље се не може свести на науку која се само схвата умом и исказује језикм. Свети Григорије Богослов вели да је једнако несавршена хришћанска теорија без праксе, као и пракса без теорије.
Даља је осзнака Православља држање апостолског наслеђа и Предања, држање пуноће вере онако како су је предали у Св. Писму и Св. Предању свети Апостоли и свети Оци.
Ту је у питању и држање Светих Тајни, особито Свете Евхаристије - Литургије, као зеједнице тела и крви Христове и благодати Светога Духа, заједничке вечне љубави Свете тројице, чија је слика Црква Христова Православна.
Ту је затим и саборно устројство и саборни живот Цркве, по примеру Апостолског сабора и речи Господњих: Где су два или три сабрана у моје име, ту сам и ја међу вама.
У битне карактеристике Православља спада и стављање у први план вредности и слободе људске личности, боголике и богочежњиве, са огромним потенцијалима човека и рода људског: То поштовање људске личности и слободе чини да у Православљу одсуствује прозелитизам, насиље и друга извитоперења хришћанства. Додајмо и лепоту уметности и духовности Православља, као и веруу долазак непролазног Царства христовог, Небеског, за које се спремамо овде на земљи.

Свети Патријарх Српски Павле

Нема коментара:

Постави коментар