11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 29. септембар 2019.

СТЕПЕНИ ДУХОВНОГ ЖИВОТА - РОБ, НАЈАМНИК, СИН


16. / 29. септембар
Преп. Доротеј, Св. Кипријан, Св. великомученица Јефимија

Ваша Светости, Свети Оци говоре о томе да постоје три врсте верника или три степена духовног живота. Можете ли то да објасните мало подробније?

Свети Василије Велики ствар усавршавања у добру поставља развојно, говорећи да у духовном узрастању постоје углавном три степена.
Први је степен, вели степен роба. Роб из страха од казне извршује наређење. на духовном плану, на томе степену је онај Хришћанин који из страха од пакла врши вољу Божију.
Други је степен најамник. И у оно доба било је слободних људи који су радили за плату. На духовном плану на томе је степену онај Хришћанин који из жеље да у Рају буде на што вишем ступњу, у вишем блаженству, врши вољу Божију. Тај је мотив виши, али није највиши.
Трећи степен је степен сина. Син испуњава оно што треба нити због страха, јер није роб, нити због плате, јер није најамник, него да оцу угоди и учини све што он жели.
У једној богатој породици било је робова, најамних радника, али и синова. Син извршава вољу очеву не из страха од казне - он није роб; нити из очекивања плате - он није најамник, него из љубави према оцу, да отац буде задовољан. На духовном плану на томе је нивоу онај Хришћанин који из љубави према Богу врши оно што Бог жели. То је, у ствари, прави Хришћанин.

Свети Патријарх Српски Павле

Нема коментара:

Постави коментар