11111111111111

Претражи овај блог

среда, 25. септембар 2019.

ВОЉА БОЖИЈА И ВОЉА НАША


12. / 25. септембар
Св. свештеномученик Автоном

Ваша Светоси, како да знамо шта у животу бива по вољи Божијој, а шта по вољи нашој, тј. шта нам је на духовну корист, а шта на штету? Шта је са оним догађајима који представљају очигледно зло и штету за нас?

О вољи Божијој као једином мерилу добра и зла, свети Јован каже: „Што бива по вољи Божијој то, мада изгледа рђаво, боље је од свега; а што је противно и неугодно Богу, то, мада изгледа најбоље, горе је и безаконије од свега. Дела бивају добра и зла не само по себи, него по Божијем одређењу о њима.“
Са тим у вези, још треба имати у виду да смисао појединих наредаба и забрана Божијих ми схватамо својим умом, до смисла других, пак, не достижемо, јер надилазе наш ум, али смо дужни да и њих испунимо са убеђењем да Бог зна зашто их је донео и због чега су нам потребне.
Инсистирати на томе да Божије наредбе пошто-пото буду у сагласноси са нашим умом значило би наш ум стављати изнад Бога, тражити да Бог Свој ум и Своје мисли подреди нашем; прописивати Њему законе, а не прихватити да их Он нама пррописује.
Тако, судећи Закону Божијем, ми бисмо себе дигли на висину врховног законодавца. Да то не може бити добро и да, сем гордости,у таквом схватању не би било ничег другог, мислим да је јасно само по себи.

Свети Патријарх Српски Павле

Нема коментара:

Постави коментар