11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 12. септембар 2019.

ОПШТИ ЈЕ СТАВ ДА КОСОВО И МЕТОХИЈУ САЧУВАМО


30. август / 12. септембар
Сабор. Св. српских Просветитеља и Учитеља

Ваша Светости, какав је став Српске Православне Цркве о борби за Косово и Метохију? Какав би требало у вези са тим да буде став сваког православног Србина и Српкиње?

На сваки начин, општи став је да Косово сачувамо... јер Косово за нас није само појам у смислу територије или земље. Косово се не може свести ни косовско-метохијске светиње. Највећи наш домет је Грачаница - најлепша сачувана српски- визабнтијска црква. Нема је ни у Грчкој! Ту су и Дечани и Пећка патријаршија.
Појам Косова је урастао у сваког од нас, јер је на Косову свети Кнез Лазар одбранио најважнији духовни и национални принцип.Није он ишао да отима туђи земљу, већ да брани своју. Не да тлачи туђу слободу, већ да брани своју. Не да намеће своју веру другима, већ да брани своју.
Народ Косова и Метохије, крај својих све проређенијих огњишта, чува светиње не само Срба, већ и читавог просвећеног човечанства. И данас, када се над Косовом и Метохијом надвијају црни облаци, подсећам вас на хришћанску обавезу и љубав према непролазним вредностима.
Изгубити Косово, темељ Светосавља, значи довести и душе своје у питање, па и себе саме. Косово је колевка духовности, и државности српске. Косово је душа и жила куцавица живота деце светосавске.

Свети Патријарх Српски Павле

Нема коментара:

Постави коментар