11111111111111

Претражи овај блог

петак, 9. август 2019.

БРАК И МОНАШТВО - ДВА РАЗЛИЧИТА ПУТА КА ИСТОМ ЦИЉУ


27. / 9. август
Св. великомученик Пантелејмон, Св. Климент Охридски

Ваша Светолост, да ли је за човека духовно боље живиети монашким или брачним животом?

Свакако да је, као што каже ап. Павле, по науци Христовој: Ја бих, да сви буду као ја (тј. као апостол Павеле, који није живео у браку), али Бог је дао једнима овако, другима онако. Онај ко своју девојку (кћерку) удаје добро чини, али ко има снагу и вољу да се не удаје - боље чини.
То нам објашњава и Св. Атанасије Велики, говорећи да је брак Св. Тајна и да они који су у браку могу да се спасу. Они могу узрастати и донети рода и по 30 и 60. али они који су ван брака, да би Богу угодили, могу донети и по стотину.
И Св. Јован Златоусти упоређујући живот младића истих година у браку, каже: као кад би се, вели, два младића истих година и исте снаге утркивали, с тим што би један од њх имао џак од 30 кг. а други би без тога. Који би се брже кретао и који и даље стига? Свакако, онај без терета.
Жели се рећи да ће онај ко живи у браку, по речима Светитеља, имати муке телесне. Разобли се жена, разболи се дете, увек неко и нешто недостаје. Декла, пуно времена и снаге се троши на оно „што је од овог света“.
Онај ко је без тога, монах, може све своје снаге и време устремити ка достизању Царства Небеског и прослављању Бога. Свакако, ово пдразумева напор, труди подвиг. Ако на овом путу доживи пад - његов [монахов] пад ће бити још тежи и већи.

Свети Патријарх Српски Павле

Нема коментара:

Постави коментар