11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 12. август 2019.

КОСОВСКИ ПРОБЛЕМ НИЈЕ И НЕЋЕ СЕ РЕШИТИ ДО СУТРА


30. јул / 12. август
Преп.  Англелина Српска

Ваша Светости, дуже од три деценије сте Цркви и народу служили на Косову и Метохији, тако да сте из прве руке познати са тамошњом ситуацијом. Који су узроци проблема наКосову и Метохији? Од када трају антагонизам и сукоби између Срба и Шиптара?

Тај проблем постоји још од Призренске лиге, од 1878. године. После Другог светског рата један број Шиптара на Косову и Метохији вршио је притисак и терор у правцу „етнички чистог Косова'', Косова и Метохије без Срба?
С друге стране, под видом политичке емиграције, примане су на Косову и Метохију целе шиптарске породице из Албаније (Шипније), Србима који су 1941. године протерани и избегли са Косова и Метохије, комунистичек власти нису дозвољавале повратак.
Поред тога, високи наталитет код Шиптара снажно је повећавао њихов број на Косову и Метохији био је највећи код Срба у бившој Југослвији, али не онолико као код Шиптара.
Питање наталитета, пак, није само биолошко и етничко питање - хоће ли нас бити или не бити. Него питање морално. Шта је управо смисао и циљ нашег живота? Је ли то уживање или стицање богатства, или власти, или славе овога света? Или је то, по речима Св. Василија Великог „стицање блаженства у непролазном Царству Небеском?“

Свети Патријарх Српски Павле

Нема коментара:

Постави коментар