11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 12. август 2019.

Свети Пантелејмон – слава храма на Дивчибарама


Осамнаест година цркве на Дивчибарама

Храм Светог Пантелејмона на Дивчибарама прославио је свог патрона светом архијерејском Литургијом којом је началствовао је Његово Преосвштенство Епископ ваљевски г. Милутин,уз
саслуживање свештенства. Богослужење је украсио Дечји црквени хор „Хаџи Рувим“, под управом Вање Урошевић, који је на крају уприличио мини концерт на платоу испред храма.

Лепота дивчибарских крајолика и храма, који у средишту ваздушне бање исијава благодаћу Божјом, код свих намерника изазивају дивљење. Дивећи им се, дивимо се лепоти Творца Који је устројио све. -На човеку је само да благодари, беседио је епископ Милутин на светој Литургији у храму Светог великомученика Пантелејмона.

-Недавна анкета, спроведена међу стотинама људи, о томе шта би променили када би стварали нови, бољи свет, дала је сијасет разних одговора. Један мудар човек рекао је: „Свет не можемо мењати, створио бих бољег човека“... Грех људски је упропастио свет. Природа то осећа и каткад у виду временских неприлика своју љутњу покаже. Свет може да се мења на боље, ако се човек промени, указао је владика Милутин.

-Свако треба да каже: „Ако сам до сада грешио, нећу више! Ако сам неког мрзео, нећу више! Ако сам ишта чинио супротно закону Божјем, нећу више...“. Кад се човек поправи, поправиће се и целокупна творевина коју је Бог саздао. На нама је да учинимо све да будемо бољи и да све буде боље. Да природа дође у свој ред каква је била кад ју је Бог створио, рекао је владика Милутин.

После Литургије, начињен је литијски опход и преломљен славски колач. Овогодишњи домаћин славе г. Милан Вујић приредио је славску трпезу у хотелу „Дивчибаре“. Колач за наредну годину преузео је Никола Илић, власник хотела „Дивчибарски замак“. За трпезом љубави, госте је поздравио свештенослужитељ при храму Светог великомученика Пантелејмона јереј Дарко Крунић.

-Данас је осамнаест година цркве дивчибарске и радост је велика што смо се сабрали данас да прославимо Бога и угодника Његовог Светог Пантелејмона, који благосиља и исцељује све оне који му са вером притичу. Имамо и велики благослов да се у нашем храму налазе честице његових моштију. У Ваљеву имамо део моштију Светог Нектарија… Све су то велики чудотворци и исцелитељи. Да не говорим о манастирима Лелић и Ћелије. Велике су светиње у нашој епархији и наша је одговорност да будемо део заједнице коју води наш Преосвећени Епископ г. Милутин, рекао је свештенослужитељ дивчибарског храма.

Он је заблагодарио владики Милутину, браћи свештеницима и свима који су се сабрали на Литургији. Посебно благодарје отац Дарко Крунић изразио је домаћинима, г. Милану Вујићу и његовој породици, који увек помажу своју Цркву. Славско слово отац Дарко Крунић закључио је позивом свима да истрају на хришћанском путу љубави, којим су ишли бројни светитељи кроз векове.

Као и ранијих година, прослава Светог Пантелејмона на Дивчибарама окупила је мноштво верног народа, како мештана и Ваљеваца, тако и оних који за место одмора бирају ваљевску планинску лепотицу.

Извор: Епархија ваљевска





Нема коментара:

Постави коментар