11111111111111

Претражи овај блог

субота, 8. јун 2019.

Нетачно је говорити ''Слава му и милост''


Не треба Светом Василију Острошком или било ком Светитељу говорити  „Слава му и милост“ јер је то као дасе молимо Богу да подари милост Светитељу, јер Светитељи су нашли милост код Бога
чим су Светитељи и због тога и јесу Светитељи, него од Светог Василија и других Светитеља ми треба да молимо да они нама грешнима код Бога измоле милост. Те новотарије што је неко у новије време измислио, заборавите. Тога никад није било у православљу. Нигде у православној литератури, Житијама Светих, делима Светих отаца или у било ком старијем православном тексту нећете наћи да се Светитељу каже „Слава му и милост“. То је новотарија која потиче од пре око 20 година, као и многе новотарије, јереси и сујеверја којe добродушни алинеуки и наивни народ усваја.

     Исто тако погрешно је рећи Светитељу „Слава му“, Славу дајемо само Богу а Светитељима част. То „Слава му“ су говорили комунисти и говоре и данас они и други атеисти и безбожници. То је нека баба или приучени сујеверни човек или који је до јуче био комуниста или неки монах који је погрешио, пустио тамо на Острогу па скоро сви то понављају а то је погрешно и неправославно. Па чак и ако је то први изрекао и сам митрополит црногорско-приморски Амфилохије он јесте погрешио, није ни он безгрешан као ни један човек сем Бога, а ако он уме да ме убеди да је он у праву, или било ко други нека ми пише на доње мејлове.

       Правилно је рећи „Слава Богу и част Светом Василију“ или „Боже, смилуј ми се (или смилуј нам се), молитвама Светог Василија“, или забило ког другог Светитеља, као што и говоре свештеници при освећењу Славског колача или на богослужењу, погледајте у књиге црквене, а и многи свештеници греше па кажу „У Славу и част Светитеља„, уместо „У Славу Божију и част Светитеља„, то поуздано знам јер сам то научио од проф.др.свештеника Димитрија Калезића познаваоца Крсне Славе и много тога јер је веома учен човек и познат у Српској православној Цркви, а и пореклом је из Црне Горе, да не помисли неко да умањујем значај Светог Василија Острошког који јесте заиста велики србски и свеправославни Светитељ.
(Vladimir Janković/Facebook reporter monitor)

Нема коментара:

Постави коментар