11111111111111

Претражи овај блог

субота, 8. јун 2019.

БУДУЋНОСТ ЈЕ ДА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ЖИВИМО ЗАЈЕДНО


26. мај / 8. јун
Св. апостоли Карп и Алфеј

Ваша Светости, како видите будућност Косова и Метохије?

Што се тиче будућности Косова и Метохије, сматрам да треба да буде онако  као што је било - да се врате избеглице, и Шиптари и Срби, и да се настави заједнички живот онако као што доликује људима.
Једном кад сам био на Косову један хоџа, Шиптар, пише ми и, порред другог, поставља ми и ово питање: „За нас, муслимане, неприхватљив је принцип - док се једном не смркне, другом не може да сване. Шта ви кажете?“
Ја одговара: тај принцип је неприхваљив и за Хришћанство уопште и за Православље. Земља је Божија довољно широка и довољно дугачка да има места за све, ако будемо људи. Ако будемо нељуди, биће нам земља тесна, чак, и ако нас на њој остану само двојица, јер се и у Библији и у Курану пише о Адаму и Еви и о њихова два сина Каину и Авељу - како зли Каин скочи на брата Авеља и уби га, а било је свега њих четворо на целоме свету. Зломе злочинцу увек је крив други, сујета несрећна! Никада злочинац неће бити крив пред собом, увек су му криви други. А људи, истински Хришани, и кад нису криви, боје се да су, ипа, можда, и нехотице учинили неки грех. Злочинац никада тако неће поступити, већ му је увек други крив. за нас је будућност да живимо на Косову и Метохији као што смо живели толике године, и Срби, и Шиптари, и Турци, и Горанци, и Роми - заједно.

Свети Патријарх Српски Павле

Нема коментара:

Постави коментар