11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 20. мај 2019.

Шта Гуглова блокада Хуавеја значи за кориснике


Прекид сарадње односи се на смартфоне који ће тек бити произведени од датума који амерички технолошки див одреди, након чега ће Хуавеј обавестити купце

ПЕКИНГ/ЊУЈОРК – Одлука Гугла да ускрати Хуавеју лиценцу за коришћење андроид оперативног система, изазвала је узнемиреност и недоумице међу корисницима паметних телефона кинеског произвођача, а из обе компаније поручују да нема места паници.

Из Хаувеја су потврдили за ТВ Си-Ен-Би-Си да су развили сопствени оперативни систем за смартфоне и рачунаре за случај да им буде забрањено коришћење софтвера америчких фирми, а из Гугла тврде да ће садашњи корисници Хуавејевих паметних телефона и других уређаја и даље моћи да користе, ажурирају и скидају апликације преко Гугла.

Ричард Ју, главни извршни директор Хуавејевог сектора за кориснике, рекао је да компанија има бекап оперативни систем, за случај да јој буде ускраћено коришћење софтвера из САД-а.

„Припремили смо властити оперативни систем. Ако се деси да више не можемо да користимо системе Гугла или Мајкрософта, бићемо спремни. То је наш план Б. Али, наравно да више волимо да радимо на екосистемима Гугла и Мајкрософта”, изјавио је Ју.

С друге стране, портпарол Гугла је рекао да ће за актуелне кориснике њихове услуге Гугл плеј и даље функционисати на Хуавејевим уређајима, преноси Танјуг.

Додатне детаље није откривао, али је навео да се разматрају импликације одлуке која је донета, преноси Ројтерс.

Из андроида су на Твитеру такође потврдили да ће услуге Гугл плеја и заштите и даље функционисати за постојеће кориснике.

Међутим, проблем настаје за кориснике будућих модела и верзија Хуавејевих паметних телефона, јер ће они који и даље користе оперативни систем андроид изгубити приступ Гугл плеј, Гугл мејл и Јутјубу, као и интернет претраживачу „хром”.

„Хуавеј ће убудуће моћи да користи само јавно доступне верзије андроида и неће имати приступ Гугловим сервисима и апликацијама”, рекао је извор из Гугла за Ројтерс.

Дакле, одлука Гугла односи се на смартфоне који ће се тек произвести од датума који амерички технолошки див одреди, након чега ће Хуавеј обавестити купце.

Јутарњи лист пише да би, технички гледано, будући корисници телефона Хуавеј могли овај проблем да реше тако да сами накнадно надограде систем (јер им се то више неће догађати аутоматски), на начин да инсталацијом „Гаппс” пакета дођу до истих могућности које имају власници мобилних телефона неких других произвођача.

Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар