11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 21. април 2022.

ТРИ ВРСТЕ ПОСТА: СТРОЖИ, БЛАЖИ И НАЈБЛАЖИ


ТРИ ВРСТЕ ПОСТА: СТРОЖИ, БЛАЖИ И НАЈБЛАЖИ26. март / 8. март
Сабор Св. архангела Гаврила

Ваша Светости, како треба постити Васкршњи или Велики пост?

У Васкршњем посту се строго пости, храна је на води - понедељак, уторак, среца, четвртак, петак. У суботу и недељу - уљe, док се риба може користити на Благовести и Цвети.
Свакако да болесници од озбиљних болести: туберколозе, шећерне болести, или неке тешке болести цео пост могу на уљу и риби. Жене које доје децу могу цео пост на уљу и риби, јер им треба беланчевина.
Такође, престарели чији организам не можђе да користи храну као млађи, и њима се дозвољава овај пост на уљу и риби, да се оснаже.
Такође и радници на тешким радовима, у индустрији, хемијској инедустрији, где радник  мора имати често и јачу храну због отровних испарења...
Дакле, схватате ли, као што у сваком добру имамо добар, бољи, најбољи, тако има и пост: строжи, блажи, најблажи. А онда, разуме се, (свако нека пости) прама условима.
Каква је тешкоћа постити кад је храна са уљем? Могу се направити са уљем веома укусна јела! Јео сам торту, која је сто посто посна, с уљем, разуме се, додаје се понешто још, али је посна! И какава је онда тешкоћа постити?

Свети Патријарх Павле 
 
#пост, #какопостити, #ПатријархПавле, #post, #kakopostiti, #PatrijarhPavle,

„Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi

Нема коментара:

Постави коментар