11111111111111

Претражи овај блог

среда, 7. април 2021.

Молитва прва Пресветој Богородици НА ПРАЗНИК БЛАГОВЕСТИ ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ


Свемоћна, Пречиста Госпођо Владарко Богородице, прими ове часне и приличне дарове које Теби јединој приносимо ми, недостојне слуге Твоје, од свих народа изабрана, Која си се јавила виша од све
твари небеске и земаљске. Будући да Тебе ради Господ сила би са нама и Тобом познасмо Сина Божијега и удостојисмо се Светога Тела Његовог и Пречисте Крви Његове. Због тога си блажена из нараштаја у нараштај, Богоблажена, светлија од Херувима и неупоредиво славнија од Серафима. И сада Свехвална Пресвета Богородице, немој престати да се молиш за нас недостојне слуге Твоје, да се избавимо од сваке невоље и намере лукавога, да се сачувамо неповређени од сваког отровнога напада ђаволскога. Но све до краја нас сачувај молитвама Твојим да би спасени твојим заступништвом и помоћи узнели славу, хвалу, благодарење и поклоњење за све у Тројици једноме Богу и Творцу свагда, сада и увек и у векове векова.Амин!

Молитва друга Пресветој Богородици НА ПРАЗНИК БЛАГОВЕСТИ ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ

Прилазећи Пречистој Матери Божијој, ја бедни молим се: Ти знаш, Царице, да ја непрестано грешим и гневим Сина Твога и Бога мога, иако се много пута кајем испадам лажљивац пред Богом, и кајем се дршћући да ме Господ не порази, но убрзо опет то исто чиним. Знајући Тебе, Владичице моја Госпођо Богородице, молим Те да се смилујеш на мене, да ме укрепиш и да ми даш да чиним оно што је добро. Јер Ти знаш, Владичице моја Богородице, да ја мрзим своја зла дела и да свом мишљу својом волим закон Бога мога. Али не знам, Госпођо Пречиста, зашто оно што мрзим то и волим, а оно што је добро обилазим. Не попуштај, Пречиста, вољи мојој да се врши, јер није богоугодна, него нека буде воља Сина Твога и Бога мога, нека ме Он спаси и уразуми, и подари ми благодат Светога Духа, да бих од сада престао да чиним зло и остало време поживео по заповестима Сина Твога, Коме приличи свака слава, част и моћ са Беспочентим Оцем Његовим, Пресветим и Благим и Животворним Духом Његовим, сада и увек и увекове векова. Амин!

Молитва трећа Пресветој Богородици НА ПРАЗНИК БЛАГОВЕСТИ ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ

О, Пресвета, Богоризабрана Дјево, Светога Духа Утешитеља, Свебеспрекорна Невесто, Божанскога Оца Небескога Кћери Најжељенија, пронађена усред трња света овога, као пресветли крин пресјајном добротом девства, да би била Безбрачна Чиста Мајка Сину Божијем. Чиме да Ти узвратимо у овај пресветли дан Благовести, у који си задивила Арханђела Гаврила безмерном красотом девства Твога и од њега си добила неисказану радост. Шта да принесемо Теби за све утехе Твоје, којима си обрадовала у овај дан сав свет видљиви и невидљиви, а највише пали род људски? Данас је почетак нашега спасења и јављање од века тајне: сада, дакле, Слово Божије тихо сиђе са неба као кап кише на земљу, и усели се у Твоју Благодатну утробу, и поста Тело ради нашега спасења. Зато данас Анђели ликују на небесима и сва творевина се весели и радује се празнујући почетак ослобођења нашег од трулежи у слободу славе деце Божије. Сада се радује женска природа ради пале Еве, којa послушавши змију роди женама бол и уведе неуздржану смрт. Tи пак, Дјево, разрешила си од тешкога ропства сав род човечански и слободом Христовом донела си поштовање женској природи, јер чистим девством опет си увела истинити живот и због тога жене, држећи девство јасно почињу да побеђују ђавола. Сада Адам ликује, видевши да се у овај пресветли дан испуни на Теби прва рајска благовест, јер семе женино сатире главу змије. Са њим сада ликује цео род човечански, јер Тобом, Пречиста, данас се уништи старо одвраћање Бога према људима, Бога си нам опет привела. Стога Те сада видимо као некада Јаков, као високу лествицу којом сиђе Бог на земљу и као прехвални мост који земаљске опет узводиш на Небо. Шта да Ти дамо, Царице неба и земље, за све ово, чиме си подарила неисказану радост палим и заблуделим људим Твојим. Све наше жртве и приноси су ништа пред величином доброчинстава Твојих. Само је једно угодно Теби: "срце скрушено и смирено", које Син Твој и Господ наш "неће одбацити". Због тога Те молимо: испуни нас предивном висином смирења Свога колико можемо примити, да би Ти принели у свесвети дан Благовести Твоје од Твојих, да у сваком добром делу не мислимо гордо, него да непрестано боравимо у смирењу. Украшени том првом врлином, у пресветли дан овога Твога празника у кротости и чистоти срца са Арханђелом Гаврилом да завапимо Теби: Радуј се, Благодатна, Радуј се Обрадована, Радуј се, Преблагословена, Господ је са Тобом, и Тобом и са нама у векове векова. Амин!

#благовести, #blagovesti,

Нема коментара:

Постави коментар