11111111111111

Претражи овај блог

петак, 5. април 2019.

НЕКИ КАНОНИ ЦРКВЕ СУ НЕПРОМЕНЉИВИ, А НЕКИ ПРОМЕНЉИВИ


23. март / 5. април
Преподобномученик Никон

Ваша Светости, да ли су канони Цркве непроменљиви?

Прописи донети да корисно послуже за дато време и прилике, који у друго време не би одговарали својој намени, могу и треба да се промене и замене ефикаснијим. Задржавати се пошто-пото на њима као непромељивим било би штетно за живот Цркве, доводило би до размирица, цепања, раскола.
Не само то, него ако нове прилике у којима се Црква нађу буду захтевале, Црква ће знати и моћи донети одговарајуће канонске прописе. Није она исцрпла руковођење животом верних и њиховим спасењем канонским прописима донетим у првих осам векова, нити се зауставила на њима. Није Дух Свети руководио Црквом само током тог времена Он делује у њој и данас и деловаће до краја времена.
„Канони су непроменљиви уколико су једини могући и апсолутни израз обавезних истина вере и морала, али променљиви уколико су они израз привремених средстава за спровођење ових исина у животу.“
Сматрам да је из овога јасно каква је разлика у значају непроменљивих канонских прописа од промењивих љуских, издатих у датом времену да би се ови увели у живот.
Отуда да је за православно схватање неприхватљив сваки покушај да се под непромењиво, Божанско, подвуче и оно што је људско и као такво промењиво.

Свети Патријарх Павле

Нема коментара:

Постави коментар