11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 4. април 2019.

РАТ СЕ ЗАВРШИО, У МИРУ ТРЕБА ДА ЖИВИМО ПОБОЖНО


22. март / 4. април
Св. свештеномученик Василије Анкирски

Ваша Светости, за нама су ратови деведесетих година прошлог века. Много је послератних траума у душама и животима људи. Шта нам је чинити да бисмо живели достојно хришћанског имена?

Претанак оружаних сукоба још није и крај рата. Прави мир почиње тек са престајањем мржње, кад и они који себе сматрају победницима, и они који се осећају побеженима увиде да су на губитку сви, свеједно ко мање ко више. Јер, поражен је човек било на којој страни да се налазио. Тај пораз нека нас води покајању пред Богом, а не сломљености и отуђењу што нисмо заслужили Његову милост.
На свакој од сукобљених страна претешких ће жртава бити од последице рата. дуго ће још бити непрежаљених, неизлечених, незбринутих, понижаваних у неизвесностима за своје животне судбине, а пустош ће остати у њиховим и нашим душама. Многе ће генерације носити ожељке страхота корз које смо прошли и зато свако од нас мора бити одговоран и обавезан за бригу о деци и младима, али и о немоћнима, којима одлазак са овога света треба ублажити пањом и помоћју.
Иако мирнодпско, ово стање у нашој земљи још увек је ванредно и такомора остати у свакодневој борби да живимо што достојије људи и што подобније Богу.

Српски Патријарх Павле

Нема коментара:

Постави коментар