11111111111111

Претражи овај блог

субота, 23. март 2019.

ТЕОЛОЗИ ДА СЕ ЧУВАЈУ ИНТЕЛЕКТУАЛИЗМА


10. / 23. март
Св. мученик Кодрат Коринтски

Ваша Светости, сведоци смо да се, данас, у читавом православном свету, теологија, у све већој мери, претвара у академску науку међу другим наукама, која све више губи везу са стварним историјским животом Цркве и верног народа, а теолози - у инелектуалце међу инетелетуалцима овога света, што теолози никад нису били у историји Цркве. Шта је разлог оваквог развоја догађаја?

Ја бих хтео особито нагласити ту ствар вама, младима теолозима, јер сте, бавећи се књигом, учећи и полажући хришанску науку, у опасности од једностраног интелектуализма, свођења хришћанства на систем знања који се може схватити интелектом и искасазти писмом и језиком. А то хришћанство није и не може бити.
На безборј места то нам казује сам Господ, Свети Апостоли и Свети Оци указују. Кад ово знате, блажени сте ако то творите. Блажени су они који слушају реч Божију и држе је (Јн. 13, 17; Лк. 11, 27)
Блажени су који творе заповести Његове (Откр. 22, 16).
Као што је тело без духа мртво, тако је и вера без дела мртва (Јаковљ. 2, 26). На ову истину стално себе подсећати и речима једног од великих Светих Отаца, Св. Григорија Богослова: „Једнако је несавршена (хришћанска) наука без праксе као и пракса без науке.

Свети Патријарх Павле

Нема коментара:

Постави коментар