11111111111111

Претражи овај блог

субота, 30. март 2019.

ИЗМИРЕЊЕ КАО ПРЕДУСЛОВ ПРИСТУПАЊУ СВЕТОМ ПРИЧЕШЋУ


17. / 30. март
Св. Алексије Човек Божији

Ваша Светости, да ли верник може да се причести ако се није претходно измирио са оним са кимје у свађи или спору?

Када не дође до измирења, свештеник пастир треба да размотри до кога је кривица, па да саветом, молбом, укором, црквеним поправним мерама - епитимијама, предузме да се мир успостави. Треба, дакле, учинити све што се може да гнев не прерасте у мржњу.
Ако би поред свију настојања свештеника да се завађени измире, један упорно одбијао да увреду опрости, поготово ако би онвај јјош сносио одговорност шт оје до несугласице дошло, свештеник треба да му наложи епитимију у циљу исправке, а оном који увреду прашта и готов је на измирења да дозволи приступање Светом Причешћу, мада му онај други није хтео опростити. Добро би било да и овоме наложи неку блажу епитимију, или нареди да се моли Богу за оног који неће да опрости, јер је, мже бити, и овај у нечему крив за тврдокорност срца оног другог који неће да опрости, тиме што га је у себи осуђивао, уместо да сагледа свој део кривице и за то да се каје.
Ако би увређени био иноверац, или атеиста, те не припадао Цркви, свештеник треба да пуучи верног о потреби мира са свима (Колико до вас стоји, мир имајте са вима људима, Рим. 12, 18), наложивши потребну епитимију на њега, и после издржане епитимије да му дозволи Св. Причешће.

Свети Патријарх Павле

Нема коментара:

Постави коментар