11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 19. фебруар 2019.

ПОЈУЋЕ СРЦЕ


Само је једна истинска "срећа" на земљи - појање срца човековог. Ако срце поје човек има скоро све. Скоро, јер му још остаје да се побрине само о томе да га срце не разочара у предмет љубави, и не замукне.

Срце поје не од заљубљености, већ од љубави; и појање његово лије се слично бесконачној мелодији, са вечно живим ритмом, у вечно новим хармонијама и модулацијама. Срце стиче ту способност само онда када у себи открива приступ Божанственим садржајима живота и види своју дубину у живој вези са тим неразочаравајућим драгоценостима Неба и земље.

Тада почиње истинско појање; оно се не исцрпљује и не сахне, зато што тече из вечно обновљиве радости. Срце зри у свему Божанственом, радује се и поје; и светли из те дубине, где људско - лично сраста са надчовечанским - Божанственим, до без разлике; јер Божији зраци прожимају човека, а човек постаје Божији светионик. Тада срце удише ваздух из Божијих простора и само дарује љубав сваком бићу, свакој ситници битија, чак и злом човеку. Тада у њему струји и пулсира освештана крв Битовања. Тада у њему дише Дах Божијих Уста.


И.А.Иљин
фото - манастир Лешје 

Нема коментара:

Постави коментар