11111111111111

Претражи овај блог

петак, 23. новембар 2018.

Русија развија мобилни суперкомпјутер


Група „Руселектроникс“, која је део државне корпорације „Ростек“, развила је мобилни суперкомпјутер капацитета 2,2 петафлопса који може да открије апликације у одбрамбеној и свемирској индустрији.

„Компјутер димензија 1,9x1,35x1 метар омогућава постизање рекордног капацитета од 2,2 петафлопса за компјутере таквих димензија и запремине података до 2,2 петабајтова“, наводи се у саопштењу „Ростека“, преноси Тас.

Како се наводи, међу потенцијалним корисницима новог производа су организације у одбрамбеном сектору и свемирској индустрији, технолошким парковима, истраживачким и образовним институтима.

Суперкомпјутер има систем течног хлађења који има скоро бешуман режим рада, као и заштиту од прашине и влажности, а отпоран је и на ватру, наводи се у саопштењу.

Нова врста компјутера користи 40 одсто електричне енергије мање него други компјутери.

Извршни директор „Ростека“ Олег Јевтушенко истакао је да компјутер може да се користи у свемиру за „аутоматску идентификацију објеката на сателитским снимцима, моделовање свемирских летелица и процену стања њихових бродских система“.

Компјутери могу да се користе и за рачунање у роботици, вештачкој интелигенцији, обради великог броја података и сличним процесима.

Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар