11111111111111

Претражи овај блог

субота, 3. новембар 2018.

Састанак затворских свештенослужитеља


Четврти редовни састанак затворских свештенослужитеља Српске Православне Цркве

Овогодишњи редовни састанак свештеника Српске Православне Цркве који раде у установама за извршење кривичних санкција и
управника тих установа одржан је 1. новембра 2018. године у КПЗ Ниш по благослову Светог Архијерејског Синода и Његове Светости Патријарха српског Иринеја, а по позиву директора Управе за извршење кривичних санкција г. Дејана Царевића.

Окупљене учесника годишњег радног састанка поздравио је и благословио у име Светог Синода архијереј домаћинске Епархије нишке Преосвећени г. Арсеније, пожелевши успешан рад и изразивши задовољство помаком који може да види након само четири године од првог окупљања у ОЗ Београд, коме је такође присуствовао у својству викара Патријарха Српског.

Директор система за извршење кривичних санкција г. Дејан Царевић, који функцију обавља од фебруара 2018. године, изразио је задовољство постигнутим резултатима са којима је упознат и наду у стални наставак и усавршавање сарадње, јер добра воља постоји, а резултати подстичу и усмеравају на развој, нагласивши да период од четири године није дугачак за усвајање нечег потпуно новог.

На састанку су размотрени постигнути помаци у обављању службе од претходног окупљања; у току је изградња храмова у КПЗ Пожаревац, ВПД Крушевац, завршен је храм у КПЗ Лесковац, новоподигнути и тек отворени затвор у Панчеву је предвидео верски простор и урадио капелу – параклис, реновирана је капела Светог Саве у КПЗ за малолетнике Ваљево, у току је проширивање и реновирање параклиса-капеле у ОЗ Београд (ЦЗ).

Већина установа је интезивирала сарадњу са локалним епархијама и богослужење је систематичније и редовније. Постоје и друге верске активности попут тематских посета и осуђених и запослених манастирима и светињама. Проблеми који су и даље присутни своде се на непостојање стандарда, али и обучености свештеника, што пружа простор партикуларним, непотпуним и привременим решењима.

Домаћин, управник КПЗ Ниш г. Дејан Панић на крају скупа је представио рад уметничке радионице тог Завода која је на дар израдила више дрворезбарених иконостаса за војне и затворске капеле Српске Православне Цркве.

презвитер Глигорије Марковић,
координатор за сарадњу Српске Православне Цркве
са Управом за извршење кривичних санкција Републике Србије




Нема коментара:

Постави коментар