11111111111111

Претражи овај блог

петак, 10. август 2018.

Упозорења широм Европе: На северу поплаве, на југу пожари...


Широм Европе меторолошке службе упозоравају на опасност, на северу континента, у јужним деловима Француске, северним деловима Немачке, на снази су упозорења на олујне ветрове,

поплаве, клизишта. У Португалији се ватрогасне јединице боре да спрече поновно разбуктавање пожара који су прошле недеље уништили десетине кућа.

Власти у Португалу саопштиле су данас да су успеле да ставе под контролу велики пожар на југу земље, након недељу дана борбе.


Агенција за цивилну заштиту у тој држави саопштила је да је скоро 1.400 ватрогасаца и скоро 450 возила распоређено на том подручју да би спречили поновно избијање пожара.

У пожару у португалском региону Алгарве, популарном туристичком одредишту Европе, повређена је 41 особа, међу којима једна тешко, а неколико десетина кућа је изорело до темеља.

Са друге стране, власти широм Скандинавије упозориле су на снажне ветрове и олује које надолазе након догог периода врелог и сувог времена, док се у Немачкој ноћас радило на отварању путева након олуја које су већ захватиле ту земљу.

У северозападној Данској, данас је тешко повређен 61-годишњи мушкарац, кампер када га је шаторски клин, услед олујног ветра, погодио у грло док се паковао.

Он је хитно хеликоптером превезен у болницу.


Директорат за воду и енергију Норвешке објавио је наранџасти аларм у планинском региону на југу те земље због клизишта, олуја и очекиваних обилних падавина која стижу у северну Европу.

Планина Манен на 350 километара од престонице Осла, прошле године је била међу главним вестима у земљи, због великих ризика од лавине камења. Четири недеље је на снази био црвени аларм, а 11 особа је било превентивно евакуисано, међутим клизишта нису била покренута.

До данас су, широм Норвешке, бродске компаније отказале пловидбе, а власти су упозориле планинаре на снажне ветрове и позвале људе да обезбеду заштиту за своје мале чамце, шаторе и сличну опрему.

Олујни ветрови се очекују широм обале Северног мора, а издата су упозорења да лакша возила не би требало да прелазе мостове.

Због олуја које су погодиле југ Француске у четвртак је евакуисано око 1.600 људи из три региона у тој земљи, а на евакуацијама је радило више од 400 полицајаца и ватрогасаца уз помоћ хеликоптера.

Високи војни званичник из јужног француског региона Гарда казао је да је тај регион најгоре погођен великим олујама и поплавама, али нагласио да су деца успешно спасена.

Око 119 деце од којих су многа немачке националности, евакуисано је из кампа у том региону у четвртак увече.

У петак је шеф регионалне жандармерије Лорен Хас казао да су сва деца спасена и додао да је спасено и 46 одраслих, али да се још увек трага за несталим 67-годишњим немачким држављанином који је радио као чувар кампа.


Током протекле ноћи у деловима северне Немачке такође су наступиле олује, а ветар је уз обалу дувао и до 140 километара на час, односећи дрвеће и стварајући хаос у саобраћају.

У олуји која је погодила град Бад Вилбел у Немачкој у четвртак, повређена су три госта једног кафића када је олујни ветар истргао ролетне које су се на њих срушиле.

Након екстремних врућина и суше које су недељама трајале у Немачкој, наступило је невреме у којем су повређене три особе, а саобраћај у многим деловима земље је био обустављен.

Како је пренела Хина, невреме је наступило у послеподневним часовима, у смеру запад-исток, а највише је угрозило железнички саобраћај.

Тог дана су, како је наведено, делимично за саобраћај биле затворене важне железничке трасе између Хамбурга и Берлина и Хамбурга и Келна.

Због олује је на пола сата у четвртак предвече била затворена и највећа немачка ваздушна лука у Франкфурту, а током вечери је отказано преко 150 летова.


На једној од најпрометнијих саобраћајница, А-3 која од северозапада води ка југоистоку земље, саобраћај је усред летњих празника био затворен сатима због грана које су лежале по путу.

Иако је у тој земљи дошло до благог захлађења, метеоролози не предвиђају крај врућина у Немачкој.

"Вруће дане са преко 30 степени Целзија можемо да очекујемо до новембра", саопштила је данас немачка метеоролошка станица.

Власти у Пољској такође су данас издале упозорења на обилне падавине, посебно у централним и јужним деловима земље.

Извор: РТС
 

Нема коментара:

Постави коментар