11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 21. август 2018.

Преображење на Златибору


Свету Евхаристију на Златибору предводио Епископ жички г. Јустин

Прослава храмовне славе Цркве Преображења Господњег на Златибору отпочела је предавањем декана Православног
богословског факултета „Свети Василије Острошки“ у Фочи проф. др Владислава Топаловића на тему  „Свето писмо у животу хришћана XXI века“. Уважени професор је својим надахнутим обраћањем окупљеним хришћанима жедним живе речи Духа Светога представио Књигу над књигама и богатство њене садржине.

У навечерје празника служена је празнична вечерња са петохлебницом, коју је служио крстоносни прота Марко Папић из Прибоја (Епархија милешевска) уз саслужење ђакона Бранка Росића из Ариља. Након вечерњег богослужења, улицама Златибора прошла је, друга по реду, празнична литија. На тај начин свим житељима и гостима Златибора најављен је празник Христовог Преображења.

Своју кулминацију празнично славље доживело је сабрањем у Цркви Божијој на Светој Евхаристији, коју је предводио Епископ жички Г. Јустин, уз саслужење: архијерејског намесника ужичког протојереја-ставрофора Милоша Босића, архијерејског намесника драгачевског протојереја-ставрофора Милуна Ивановића, протојереја-ставрофора Зорана Јанковића, протојереја-ставрофора Марка Папића, протојереја Давида Селаковића, старешине Храма Преображења Господњег на Златибору, протонамесника Душана Томића, јереја Петра Лазића, јереја Николе Ивановића (Епархија банатска), протођакона Александра Грујовића, ђакона Ненада Ивановића и ђакона Јована Кушића.

Молитвено учешће у Светој Литургији узео је и председник општине Чајетина г. Милан Стаматовић са сарадницима, као и директори јавних установа Златибора и Чајетине.

У надахнутој беседи Владика Јустин је верноме народу указао на величину празника, а уједно и приближио учење о Христу као Богочовеку. Господ је, по речима Епископа Јустина, дошао да исцели палог Адама. Човек је створен да учествује у стварању, да напредује. Због тога Бог шаље Сина свога, који је дошао као слуга, да нас спаси и да за нас пролије своју пречасну крв. И пре него што је отишао на своје страдање укрепио је ученике показавши им славу своју, преобразивши се пред њима. Ученици су били умирени, видевши лице Његово да сија као сунце, и хаљине Његове да су постале беле као снег, ускликнувши: „Лепо нам је овде бити“ (Мт, 17, 2-4).

Син Јединородни одлази на страдање, испуњавајући вољу Оца Небеског, бива пљуван, шибан и исмеван. Као смирено јагње, Месија иде на клање да би искупио нас пале људе. Исус Христос се у свету појављује као смирени слуга, који воли човека, али воли и истину, правду и светлост, јер је Он Истина, Правда и Светлост. Он је тај Који нас води и узводи у Царство Небеско. Ми се можемо крити од Господа, али немамо се где сакрити. Најбоље је да га смирено прихватимо као Спаса нашег, да исповедимо и признамо да смо као људи слаби, да падамо, и да нам је једина нада у Господа и у Његову љубав и милосрђе.

Владика је, уједно, поручио свима нама да је живот на земљи испуњен успонима и падовима, искушењима, али да је у јединству Тела и Крви Христове, смисао и пуноћа овоземаљског живота.

Владика Јустин је у току Литургије рукоположио ђакона златиборског Ненада Ивановића у чин презвитера, док је верни народ заједно са свештенством клицао „Достојан!“.

Након заамвоне молитве Преосвештени Владика је осветио грожђе и пререзао славски колач. Празнично прослављање се након тога наставило на трпези љубави, коју су ове године припремили браћа Ђорђе и Дејан Александрић са породицама. Новорукоположени презвитер Ненад Ивановић је све присутне поздравио топлим и пригодним речима захвалности Епископу на љубави, труду и укрепљењу.

Извор: Епархија жичка




Нема коментара:

Постави коментар