11111111111111

Претражи овај блог

субота, 7. јул 2018.

Обилне падавине изазвале проблеме у многим деловима Србије


ЧАЧАК, ТОПОЛА, ЉИГ, ИВАЊИЦА – У протеклим сатима на територији Моравичког округа и у западној Србији пало је преко 40 литара кише, што је изазвало изливање појединих река као и поплаве у бројним домаћинствима.

Куће мештана у чачанским насељима Атеница, Обреж, Трнава, Лозница и Кулиновцима су под водом, а слична ситуација је и у Љубић пољу, јавља Глас западне Србије.

Лозничка река се излила из свог корита и тренутно тече путем.

Око 100 домаћинстава је угрожено, а ниво реке се повећава тако да су мештани и узводно у страху од поплава. Како су рекли становници насеља Лозница, пукла им је и цев од гаса.

„Све расположиве екипе су на теренима а сви грађани који имају проблем могу да нам се јаве на телефон 309-075 и пријаве проблем”, рекао је за Глас западне Србије Братислав Зечевић руководилац Штаба за ванредне ситуације у Чачку.

У драгачевској општини Лучани река Бјелица која је претходних година стално плавила, још увек не прави проблем мештанима и нема висок водостај, једино је набујала Тијанска река и планински потоци.

У општини Љиг проглашена је ванредна ситуација где су и пре 15 дана биле поплаве.

„Нису биле велике падавине, али је попустила брана у Горашима која нам је направила велики проблем, не само у Качерском крају, него на целој територији општине Љиг и ми смо сад на терену са ватрогасцима и са нашим стручним службама”, изјавио је председник општине Драган Лазаревић и додаје да је тренутно најкритичнија ситуација у МЗ Козељ којој је немогуће прићи.

„Имамо непроходан пут Љиг - Козељ где је у овој ситуацији немогуће прићи тој месној заједници. Оно што је најважније је да нема људских жртава. Све што је до нас ми дајемо све од себе и идемо тамо да покушамо да са неке друге стране приђемо до те месне заједнице и да видимо шта је преко потребно тим мештанима”, нагласио је Лазаревић.

У осталим месним заједницама поплављена су домаћинства, усеви, оштећени су путеви и мостови, али за сада је све проходно и могућа је интервенција.

И у општини Топола иако киша није била јаког интезитета, али због већ повећаног водостаја река од претходних падавина излила се Каменица.

„Тиме су се поплављени ободни делови Тополе, највише засеок Митровчић где имамо пар кућа које су угрожене. Због радова на продубљивању корита реке Јасенице она се није излила. Највећи проблем су нам мали потоци као што је Ракићевић у селу Божурња, где пола сата пљуска може да направи потоп”, рекао је за Глас западне Србије председник Општине Топола Драган Јовановић.

Према његовим речима, за сада имају пријаву да су четири домаћинства угрожена тиме што је вода продрла у подруме, а штета је направљена и на тек поправљеним макадамским и атарским путевима.

Обилна киша пала је и у Ивањици, али није изазвала додатне проблеме и поплаве. Међутим, због лоших временских услова машине нису могле да крену у голијска села где су поједина домаћинства и даље одсечена.

„Стање на територији општине је стабилно, а успели смо и да решимо пробле са водоснабдевањем. Тренутно се произоди 80 литара воде што је довољно да сви мештани буду снабдевени”, изјавио је за Глас западне Србије заменик председника општине Ивањица, Момчило Митровић.

Због немогућности да сами санирају штету насталу од невремена локална самоуправа затражила је помоћ државних служби.

„Делагација војске стигла је на Голију и идемо да обиђемо терен, а стигла је помоћ и увиду механизације, како би што пре успели да оспособимо сеоске путеве за пролаз”, истакао је Митровић.

Јако невреме у Зворнику, поплављено 20-ак кућа

ЗВОРНИК – Зворник је протекле ноћи погодило јако невреме, које је изазвало изливање речице Хоче у неколико насеља.

Како наводи РТРС, у нижим деловима места Каракај, Глумина и Ораховац, речица Хоча се излила из корита и поплавила 20-ак кућа.

Поплављене су и учионице и фискултурна сала Средњошколског техничког центра у Каракају.

Мештани кажу да су рано јутрос приметили да је вода почела да надолази, и плави куће и помоћне објекте, јавља дописник РТРС.

На терену су екипе Цивилне заштите, а како наводе, нема угрожених становника.

Према првим проценама, причињена је већа штета на поплављеним објектима.

Ниво воде који је у најкритичнијим моментима био и до пола метра у поплављеним домаћинствима, сада се смањује и река се повлачи у корито.

Реке Дрина и Сапна су у свом кориту и водостај је нормалан, додаје РТРС.

Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар